Zemřel bývalý stíhací
pilot Zdeněk Škarvada

Zemřel bývalý stíhací
pilot Zdeněk Škarvada

12. 5. 2013

Ve věku 95 let zemřel generál ve výslužbě a bývalý vojenský stíhací pilot britské královské letky RAF Zdeněk Škarvada z Ostravy. Potvrdila to vedoucí Památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku Jana Horáková. Právě tady býval Škarvada hostem vzpomínkových akcí.

Úmrtí vojenského pilota bylo nečekané. „Zemřel v sobotu v jedenáct hodin večer. Velmi nečekaně. Ještě 8. května jsme spolu byli v hrabyňském památníku,“ sdělila manželka Ivana.

Rodák z Olešnice na Blanensku nastoupil v roce 1935 na Vojenské letecké učiliště v Prostějově, kde o dva roky později složil přísahu jako pilot. V roce 1939 odešel do Polska a následně přes Sovětský svaz do Velké Británie. Sloužil u 310. perutě RAF.

V roce 1942 byl sestřelen a zbytek války strávil v zajetí. Po válce byl jmenován štábním kapitánem letectva, velitelem 8. leteckého pluku a velitelem výcvikové letky Vojenské letecké akademie. V roce 1950 byl z politických důvodů propuštěn z armády, poté pracoval v hornictví a jako horník byl zaměstnán i v podzemí Dolu Zárubek.

Škarvada byl držitelem medaile Za hrdinství, kterou dostal v roce 1997. O tři roky později byl jmenován brigádním generálem. Byl rovněž držitele řady válečných vyznamenání. V roce 2007 se stal také čestným občanem Ostravy.

„Udělení čestného občanství si vážím. Je to pro mě pocta. Cením si toho skoro víc než předchozích ocenění,“ řekl tehdy Škarvada, který své působení v Ostravě označil za ironii osudu. „Před válkou jsem v Ostravě nikdy nebyl. Znal jsem ji jen z místopisu ze školy,“ vzpomínal tehdy Škarvada, který za svůj život pilotoval přes 50 typů letadel a jehož heslem bylo: Nevzdávej se!

piloti váleční hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...