Čerstvý pětašedesátník
Preiss slavil generálkou

Čerstvý pětašedesátník
Preiss slavil generálkou

13. 3. 2012

Generálkou inscenace tragikomického příběhu Jerzyho Kosinského Byl jsem při tom oslavil známý herec Viktor Preiss v pražském Divadle na Vinohradech pětašedesáté narozeniny. Ve hře účinkuje v hlavní roli. Absolvent pražské Divadelní fakulty působil v letech 1969-1983 v Městských divadlech pražských, pak se stal členem vinohradského souboru a ztvárnil tam desítky rolí.

V současné době účinkuje Preiss v inscenacích Zkouška orchestru, Jistě, pane ministře, která bude mít v květnu dvoustou reprízu, a Brouk v hlavě. V ní si dvojroli sluhy Boutona a pana Viktora Emanuela Champsboisyho zahrál od roku 1996 více než třistakrát: je tak nejúspěšnějším titulem této scény od jejího vzniku v roce 1907. Snímky z tohoto i z dalších představení se spolu s jeho kresbami objeví na výstavě, kterou divadlo připravuje k premiéře hry Byl jsem při tom připravuje. Po prvním představení 16. března a dalších dvou večerech s diváky bude premiéra 26. března.

Pozoruhodná Kosinského novela z roku 1970 se na jevišti objeví v dramatizaci a režii Martina Stropnického, který ji zasadil do kontextu Evropy a České republiky. Účinkují v ní například i Otakar Brousek, Veronika Žilková, Jaromír Meduna, Pavel Rímský a Vendulka Křížová. Tragikomický příběh o pouti ze zastrčené zahrady do nejvyšších pater společnosti proslavila filmová verze amerického režiséra Hala Ashbyho z konce 70. let s Peterem Sellersem v hlavní roli.

Jde o příběh samotáře, který pečuje o zahrádku uprostřed činžovních domů a jehož jediný kontakt se světem zprostředkovává televize. Svůj útulek musí opustit a seznámí se s rodinou mocného podnikatele. Získá nový azyl a pozná politické i podnikatelské špičky. Ač je mentálně na úrovni odrostlejšího dítěte, svět politiky a byznysu je jím okouzlen, přisuzuje mu jedinečnost a moudrost. A tak ho čeká neuvěřitelná kariéra.

„Preiss je stejně vynikající herec jako jeho americký kolega, navíc je tu i jistá typová příbuznost. Pro tuto roli není vhodnější herec,\" komentoval obsazení Stropnický. Ten v souvislosti se jmenováním Tomáše Töpfera do funkce ředitele vinohradské scény opustí post uměleckého šéfa a své role v inscenacích tu bude dohrávat.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.