Speleologové zpřístupní
dno Macochy vozíčkářům

Speleologové zpřístupní
dno Macochy vozíčkářům

13. 5. 2013

Speleologové zpřístupní suché dno propasti Macocha v Moravském krasu vozíčkářům. První z nich by se do těchto míst měli dostat v lednu příštího roku. Ještě před tím bude ale nutné v podzemí vyhloubit 17 metrů dlouhou chodbu. Projekt přijde na zhruba milion korun.

"Chodbu pro vozíčkáře chceme zpřístupnit 30. ledna, kdy oslavíme již sté výročí průchodu na dno propasti suchou nohou," řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. V lednu 1914 prošel na dno 138,7 metru hluboké Macochy přes Punkevní jeskyně jejich objevitel, badatel Karel Absolon.

Cesta na dno vede z Pustého žlebu přes Punkevní jeskyně. Nejatraktivnějším místem na ní je po překonání mostu v podzemí Přední dóm s jezerem. Ze síní plných krápníků pokračuje trasa dvěma schodišti a úzkou chodbou, kterou vozíčkáři nezdolají. Proto pro ně vznikne speciální chodba. Speleologové již v těchto místech dělají sondy. Větší bourací práce by neměly být nutné, pravděpodobně bude stačit odtěžit nánosy. Zatím se vozíčkáři mohou dostat jen do Předního dómu a případně se projet lodičkami v podzemí po říčce Punkvě.

Punkevní jeskyně patří k nejnavštěvovanějším ve střední Evropě. Ročně do nich zavítá bezmála 200 tisíc turistů. V Moravském krasu je pět jeskyní přístupných veřejnosti. Pro vozíčkáře jsou zčásti přístupné Sloupsko-šošůvské a Výpustek.

jeskyně vozíčkáři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.