Léto v Praze nabídne skvělé
divadlo, koncerty a výstavy

Léto v Praze nabídne skvělé
divadlo, koncerty a výstavy

14. 5. 2013

Ani v létě nezůstanou Pražané a návštěvníci hlavního města bez kulturních akcí. Uskuteční se tradiční divadelní přehlídky, většinou na venkovních jevištích, i hudební festivaly. Milovníci výtvarného umění budou moci od 6. června do poloviny září zavítat na Prague Biennale v prostorách Nákladového nádraží Žižkov, stěžejním bodem bude sekce zaměřená na současnou malbu.

Výborné divadlo

Koncem června začne na Pražském hradě nejstarší a největší přehlídka divadelních her Williama Shakespeara pod širým nebem v Evropě: Letní shakespearovské slavnosti. Potrvá nejen v Praze do 7. září. První novinkou bude svatební crazy komedie Sen noci svatojánské, v níž se objeví například David Prachař, Hana Vagnerová, Martin Písařík a Vanda Hybnerová. Inscenaci připravuje režisérský tandem SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Do Prahy zavítají ze Slovenska Dva páni z Verony, v hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ondřej Kovaž a Milo Kráž, a také ostravští herci s představením Marná lásky snaha. Uskuteční se reprízy her Richard III., Zkrocení zlé ženy a Veselé paničky windsorské. Informace jsou na www.shakespeare.cz.

Studio Dva chystá 10. ročník Metropolitního léta hereckých osobností. Pro Letní scénu Vyšehrad připravilo dvě novinky - na zahájení 25. června inscenaci Hvězda autora a režiséra Patrika Hartla s Evou Holubovou a pak Opačné pohlaví britského dramatika Davida Tristrama. V této hře se 18. července objeví Jana Krausová, Michaela Maurerová, Anna Šišková, Bob Klepl a Roman Štabrňák. V repertoáru bude do 31. srpna dalších pět titulů uvedených v předešlých letech. Bližší informace jsou na www.studiodva.cz.

Švandovo divadlo v Praze uvede koncem června a začátkem září přehlídku Báječné léto s Michalem Vieweghem s adaptacemi jeho úspěšných bestsellerů Román pro ženy a Biomanželka. Celkem půjde o dvě desítky repríz.

Kvalitní hudba

Pod širé nebe - na Letní scénu na hradčanském Novém Světě - se chystá Divadlo Ungelt. Už 19. června uvede premiéru komorního muzikálu inspirovaného osudem Sidonie Nádherné Touha jménem Einodis s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou. Úspěšné inscenace komorního divadla tu budou v repertoáru do 4. září.

Americký zpěvák a jazzman Bobby McFerrin vystoupí s Českou filharmonií 21. června pod otevřeným nebem na Staroměstském náměstí v Praze. McFerrin bude zpívat, ale také dirigovat Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon. Večer zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa.

Nová koncepce hudebních programů na Pražském hradě nabídne koncerty pod širým nebem, na kterých se během prázdninových měsíců představí například zpěvačka a klavíristka Regina Spektor i písničkář Glen Hansard. Jako první vystoupí 23. července americký bluesový kytarista a zpěvák Taj Mahal. Pro dvojnásobného držitele Grammy to bude premiéra v České republice.

Festival United Islands, který se v Praze koná 21. a 22. června, oslaví 10. narozeniny nejen na ostrovech, ale i v parcích, sadech a zahradách. Pro rostoucí počet návštěvníků budou přichystány prostory na Kampě, Petříně a v Kinského zahradě.

kultura Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.