Jiří Menzel prožívá
75. rozmarné léto

Jiří Menzel prožívá
75. rozmarné léto

14. 5. 2013

Letošní pětasedmdesátiny oscarového filmaře Jiřího Menzela připomíná výstava fotografií a oblíbených bonmotů z jeho snímků, která byla otevřena v 1. patře obchodního centra Nový Smíchov v Praze, kde potrvá do 7. června. Zorganizovala ji jeho žena Olga a vyšla přitom z dokumentů, knih, plakátů, scénářů i manželova archivu.

Expozice je koláží z velké většiny dosud nepublikovaných snímků umístěných na 16 oboustranných panelech. Zájemci uvidí například záběry z filmů Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky a Vesničko má středisková.

Výstava nazvaná Rozmarná léta Jiřího Menzela měla premiéru v dubnu na festivalu Finále v Plzni. Fotografie doplněné komentáři a zlidovělými citacemi z filmů, zajímavostmi a přehledem ocenění uvidí diváci v červnu na MFF v Šanghaji. Jde o průřez životem a kariérou režiséra, který připomíná zákulisí příprav jednotlivých snímků, jeho divadelní působení i aktivní herectví. Obsahuje také osobní informace a dokládá jeho výjimečný vztah se spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

"Projekt není detailní retrospektivou mapující veškeré dílo a dosavadní život autora. Jde spíše o úsměvnou přehlídku výjimečných momentek a zlidovělých hlášek z režisérovy filmografie, stejně jako připomenutí a odhalení zajímavých událostí i z ostatních sfér jeho působení. Do textové části jsem zahrnula úryvky z memoárů, které Jiří Menzel připravuje," řekla autorka expozice Veronika Gondová.

Výstava předchází premiéře filmu Jiřího Menzela z prostředí opery Donšajni ohlášené na 30. května. Menzel má na kontě 17 celovečerních snímků, řadu dokumentů i desítky divadelních režií v Česku a v zahraničí. Jeho herecká filmografie čítá 80 rolí ve filmu a v televizi. Narozeniny oslavil 23. února.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.