Koupání a křeč
hrtanové záklopky

Koupání a křeč
hrtanové záklopky

21. 5. 2013

Každé léto vodní záchranáři zasahují u stovek zranění. Navíc ročně u nás utone více než 200 lidí. Překvapivě se nejčastěji jedná o muže ve věku kolem padesáti let, za nimi následují děti od tří do šesti let a mladí kolem dvacítky.

Důvody takto vysokého čísla jsou různé. Lidé často přeceňují své schopnosti a fyzickou zdatnost, snaží se přeplavat vodní nádrže bez doprovodu loďky nebo plavou v opilosti. Podle vodních záchranářů patří mezi obvyklé příčiny utonutí opilost, teplotní šok z chladné vody v horku a křeč hrtanové záklopky, kterou vyvolá vdechnutá kapka vody.

Počtem úmrtí utonutím se řadí Česká republika na přední příčky v Evropě. Tolik utonulých nemají ani země, které mají moře. Přispívá tomu rozmach soukromých zahradních bazénů. Spousta lidí, kteří chodí k vodě, neumí plavat. Doba, kdy uměl plavat každý Čech, je dávno pryč. Nejčastější příčinou tonutí je u nás zmíněná křeč hrtanové záklopky.

Jak vzniká?

Při nechtěném kontaktu s vodou na obličeji, na rtech nebo v puse. Stává se to například na brouzdalištích, kde po sobě děti cákají. Rozpařený člověk jde do vody a někdo na něj stříkne vodu. Kapka vody na obličeji nebo na jazyku může způsobit křeč záklopky. Hrdlo se sevře a uzavře dýchací cesty . Člověk je při vědomí, ale nemůže se nadechnout. Lapá po dechu, ale vzduch do plic nejde. Křeč buďto přejde včas, nebo vzduch dojde a člověk omdlí. Pak se záklopka uvolní. Pokud ale člověk padne obličejem do vody a nadechne se jí, může se utopit. To je možné i v brouzdališti nebo ve vaně.

Co se dá dělat?

Před vstupem do vody se osvěžit. Je dobré se osprchovat, stříknout si takzvané tři kapičky na srdíčko a opláchnout si obličej. Pokud někdo člověka s takovým problémem uvidí, musí ho otočit na záda, aby měl dýchací cesty na vzduchu. Od křeče mu ale nijak pomoci nemůže.

Vodní záchranáři vypracovali desatero, kterým bychom se měli řídit:
* Na plavidla nepatří děti bez záchranných vest.
* Nebuď ve vodě hrubý a bezohledný.
*
Neplav a neskákej do vody v neznámých místech.
*
Plav ve vyznačeném prostoru, máš záruku záchrany života.
*
Neplav do blízkosti plavidel a plavební dráhy.
*
Nechoď se koupat sám, nepodceňuj nebezpečí vody.
* Neplav, jsi-li rozpálený nebo unavený.
*
Neplav hned po jídle, nechej si alespoň hodinu odstup.
*
Neplav daleko od břehu, máš-li tuto potřebu, zajisti si doprovod lodičky.
*
Důvěřuj členům Vodní záchranné služby, uposlechni jejich pokynů a nepřekážej jim v práci. 

 (staženo s internetu)

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...