Olda Říha z Katapultu: Život utíká, 
dal bych si to znovu ještě jednou...

Olda Říha z Katapultu: Život utíká,
dal bych si to znovu ještě jednou...

17. 5. 2013

„Bude to opravdu specialita – podpisy, focení, pivíčka... Prostě bezstarostný večer,“ říká lídr skupiny Katapult Oldřich Říha o sobotním koncertě v letním kině v Lysé nad Labem, při kterém oslaví své 65. narozeniny. Součástí vystoupení bude křest kompilačního alba Katapultu s názvem 50 let hraju rock (1963–2013) a after party s produkcí dýdžeje Kačera.

Kolik je mi let? Zeptejte se mojí ženy

„Koncert byl normálně zařazen do koncertní šňůry s názvem 50 let hraju rock, která je v jedné třetině. Jenže pak se náhodou zjistilo, že mám narozeniny. Já si tyhle věci nehlídám, když se mě někdo ptá, kolik mi je let, musím se zeptat své ženy,“ vysvětluje Říha.

Sobotnímu oslavenci připomněl narozeniny pořadatel koncertu v Lysé nad Labem, který Říhovi nabídl možnost větší show. „Bránil jsem se, protože si myslím, že není moc co oslavovat. Ale nakonec jsem to odkývnul. A teď si budu celý život pamatovat, že mi v roce 2013 bylo pětašedesát,“ tvrdí Říha s tím, že neplánuje žádné bilancování. „Jak jsem se nestaral, kolik je mi let, život nějak rychle uběhl a já mám najednou pětašedesátku na krku. A začínám přemýšlet, že by bylo hezké si to dát znovu ještě jednou.“ Kytarista, zpěvák, skladatel i příležitostný textař prý stále myslí na nové písně, desky, videa i koncertní programy. 

Z legendární skupiny zůstal sám

Začátek své kariéry rocker Říha datuje do roku 1963, kdy jako žák základní školy nastoupil do kapely Meteor. V první polovině 70. let se stal členem kapely Mahagon, později mimo jiné působil ve Skupině F. R. Čecha se zpěváky Viktorem Sodomou a Jiřím Schelingerem. V roce 1975 založil s baskytaristou Jiřím „Dědkem“ Šindelářem a bubeníkem Anatoli „Tojlou“ Kohoutem kapelu Katapult. Kvůli vážné nemoci Šindeláře vyhlásil Katapult na leden 2009 poslední koncert skupiny. Po Šindelářově úmrtí zůstal z původní sestavy Katapultu Říha sám. Už v roce 2007 totiž nečekaně zemřel v 61 letech bubeník Kohout. V roce 2010 Říha kapelu obnovil se spoluhráči o generaci mladšími.

Skupina Katapult za více než třicetiletou kariéru neopustila jednoduchý rockový styl, který jí přinesl mnoho příznivců. Má za sebou více než sedm tisíc koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou a dva Zlaté slavíky. Provázely ji ale také zákazy, nevraživost hudebních kritiků, kolísající kvalita a časté střídání bubeníků. „O Black Sabbath se také v počátcích jejich kariéry psalo, že nic neumí a že je to banda idiotů – a dnes se považují za legendu světového rocku. Něco podobného platí i o Kiss nebo AC/DC,“ odpovídá kritikům Říha.

hudební legendy koncert
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.