Rozhlasové začátky: skautský stan,
pár židlí a vypůjčený klavír

Rozhlasové začátky: skautský stan,
pár židlí a vypůjčený klavír

17. 5. 2013

„Haló, haló, zde vysílací stanice ve Kbelích u Prahy...,“ ozvalo se před 90 lety, 18. května 1923, ve 20:15 z éteru. Právě tak začal rozhlasový věk v Československu. Naše země se díky tomu stala po Británii hned druhou v Evropě s vlastním pravidelným rozhlasovým vysíláním. Kdo měl na takovém úspěchu hlavní zásluhu? Eduard Svoboda a Miloš Čtrnáctý, kteří spolu s firmou Radioslavia založili rozhlasovou společnost Radiojournal.

S myšlenkou zřízení pravidelného rozhlasového vysílání přišel filmový podnikatel Svoboda, kterého inspiroval prudký rozvoj tohoto oboru ve Spojených státech. Za oceánem určitý čas pobýval a po návratu získal pro svůj záměr novináře Čtrnáctého. Ten byl znám nejen jako vynikající organizátor, ale měl i vliv ve Spolku českých žurnalistů, který měl projektu zajistit finanční a mediální podporu.

První vysílání pro jediný přijímač

Zakladatelům prý byla ministerstvem pošt a telegrafů při jednáních o přidělení licence vnucena jako partner společnost pro výrobu radiopřijímačů Radioslavia. Tehdy ji řídil bankéř a podnikatel Ladislav Šourek a firma už v té době také zkoumala možnosti zahájení vysílání. Navíc ministerský rada Josef Strnad, který měl pro udělení koncese rozhodující slovo, byl členem její správní rady.

Přes řadu potíží (nedostatek peněz, zkušeností, složitá jednání s úřady), které provázely založení Radiojournalu v červnu 1923, se vysílání podařilo zahájit už v květnu. Nadšenci využili vysílač u letiště v Kbelích, potřebné zázemí pro techniky poskytla dřevěná bouda a studiem se stal skautský stan vybavený několika židlemi a vypůjčeným klavírem. První program zajišťovali členové orchestru kina Sanssouci, které patřilo Spolku českých žurnalistů. A právě v něm se také z jediného přijímače dalo první rozhlasové vysílání veřejně poslouchat.

Nový vysílač, lepší signál, víc posluchačů

K propagaci rozhlasového vysílání a získávání nových koncesionářů byly pořádány veřejné poslechy na různých místech. Společnost se však stále více nořila do finančních problémů, příjem z koncesionářských poplatků na rozvoj vysílání zdaleka nestačil. V roce 1925 se proto zakladatelé dohodli s vládou, že do Radiojournalu prostřednictví Československé pošty vstoupí stát, který získal 51 procent společnosti. Stalo se tak v době, kdy díky novému vysílači ve Strašnicích vzrostla kvalita signálu a začal tak rapidně stoupat počet koncesionářů.

V kbelském provizorium zůstali rozhlasoví průkopníci přes léto, s příchodem nevlídného počasí dostali azyl v hloubětínské továrně Elektra. Poté se do Kbel opět na čas vrátili, naposledy se z kbelského „studia“ vysílalo 1. prosince 1924. Odtud se pak rozhlasové studio přestěhovalo na pražské Vinohrady. Na tehdejší Fochově (nynější Vinohradské) ulici sídlilo nejprve v budově Poštovní nákupny, poté v budově nakladatelství Orbis. Hudební program i přenosy činoherních představení vysílal rozhlas v letech 1927 až 1933 z improvizovaného studia v Národním domě na náměstí Míru. Do současné budovy Českého rozhlasu se vše potřebné nastěhovalo v roce 1933.

 

Den otevřených dveří:
prohlídky, humor či hudba...
Český rozhlas připravil na sobotu den otevřených dveří. Návštěvníky budovy na Vinohradské třídě a v Římské ulici v Praze čeká odborný výklad o historii a současnosti rozhlasového vysílání. Připravena je prohlídka vysílacích studií, setkání s lidmi, kteří vysílání připravují a řada koncertů a doprovodných programů. Návštěvníci se mohou seznámit i s prací přenosových vozů nebo nahlédnout do největšího studia Českého rozhlasu S1.

Ukázku živého vysílání chystá například stanice Dvojka. Pod názvem Šťastnou cestu se SEMAFORem se programu zúčastní redaktoři i hosté, kromě protagonistů Semaforu Jitky Molavcové a Jiřího Suchého to budou například Karel Štědrý, Milan Drobný, Lucie Černíková, Jiří Štědroň, Václav Hybš, Felix Slováček, Ivan Kraus, Ilona Švihlíková nebo Alfred Strejček.

Ukázku vysílání připravují rovněž stanice Vltava, D-dur či Jazz, uskuteční se i prezentace nové stanice mluveného slova Český rozhlas Plus, která předvede technickou novinkou – zvukový laser. Tato unikátní technologie bude použita v Českém rozhlase vůbec poprvé.

V hale na Vinohradské třídě 12 bude po celý den hrát hudba, vystoupí například Zora Jandová či Jana Chládková. Odpoledne bude nejprve patřit finalistům soutěže Česko zpívá, zbytek dne bude v rytmu lidových písní. Akce potrvá od 9:00 do 17:00 hodin.

Den otevřených dveří se koná i ve většině regionálních stanic.

Český rozhlas
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.