Rodný domek, hřiště, zpovědnice... 
To je výlet po „papežském okruhu“

Rodný domek, hřiště, zpovědnice...
To je výlet po „papežském okruhu“

18. 5. 2013

V těsných uličkách Flores, jedné z nejstarších čtvrtí v Buenos Aires, si pomalu razí cestu žlutobílý autobus, na němž je cedule s nápisem Papežský okruh. Kolemjdoucí radostně mávají. Tenhle autokar nyní vozí turisty po všech význačných místech, která hrála roli v životě papeže Františka. Pochopitelně nevynechá ani rodný domek, kde Jorge Bergogli vyrůstal.

Radnice v Buenos Aires dostala jen během jednoho týdne pět tisíc žádostí o prohlídku, která je zdarma. V oknech radnice vlají od zvolení papeže Františka rovněž vatikánské vlajky. Argentinská církev, jejíž pověst utrpěla pasivitou v době krvavé vojenské diktatury z let 1976 až 1983, má v zemi se 40 miliony obyvatel značný vliv a papež se zde těšil a těší velké úctě.

Tady měl zjevení, že se má stát knězem

Třiačtyřicetiletá učitelka Mabel Roggerová je šťastná, že získala lístky na prohlídku. Přichází s manželem, dcerkou a synkem Benediktem, který se jmenuje stejně jako předešlý papež. Viděla jsem Bergoglia několikrát, protože sloužil mši při duchovních cvičeních, jichž jsem se zúčastnila jako katechetka.“ Vzpomíná, jak přijel autobusem a měl stejný černý svrchník a otřepanou brašnu, s nimiž byl vyfotografován ve Vatikánu před konkláve, jež mu zabránilo vrátit se do Buenos Aires.

Bazilika svatého Josefa ve čtvrti Flores je jedním z ústředních bodů okruhu. V poslední zpovědnici vlevo měl mladý Jorge Bergoglio zjevení, že se má stát knězem, říká průvodkyně. V tomto chrámu byl Jorge také pokřtěn. Pro turisty je to stěžejní bod papežského okruhuVe čtvrti Flores navštíví i hřiště, kde nynější papež hrával fotbal. Během tříhodinové okružní cesty mohou naslouchat rytmu tanga. Jorge Bergoglio, muž prostých zvyků, měl stejně jako téměř všichni Argentinci rád tango a fotbal.

Už mi nenos noviny, volal papež z Vatikánu

Cesta po 21 lokalitách, roztroušených po osmi čtvrtích, zavede návštěvníky až do vězení, kde Bergoglio na Zelený čtvrtek sloužil mši, nebo do semináře, kam vstoupil v roce 1958. Součástí okruhu je i kaple svatého Antonína, kde se poznali jeho rodiče.

Zdejší bývalý kaplan Lorenzo Maza je zakladatelem klubu San Lorenzo, jednoho z největších argentinských fotbalových týmů, k jehož velkým fanouškům papež patří. Asi 200 metrů od katedrály přijdou turisté k holičství Passage Roverano, kam kardinál Bergoglio chodíval, ale také ke kamelotovi, jemuž den po svém zvolení papežem telefonoval, aby mu už nenosil noviny.

Lidé se kvůli němu vrací k víře

Jednadvacetiletá studentka teologie Daniela Pareltová soudí, že nadšení pro papeže není žádnou přechodnou vlnou. „Od té doby, co je papežem, se mnozí lidé vrátili k víře, říká mladá žena, která si už zakoupila letenku na letošní letní Světové dny mládeže v Riu de Janeiro. Doufáme, že ho v Riu uvidíme, věří její snoubenec Fernando Lezcano, rovněž student teologie.

Benedikt XVI. lidi nedojímal, ale František je dokáže během týdne strhnout, tvrdí šestasedmdesátiletá důchodkyně Graciela Marcová a dodává: Nás Argentince to nepřekvapuje, my ho známe a víme, že je svatý.

papež
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.