Májová chvíle uprostřed města

Májová chvíle uprostřed města

19. 5. 2013

Sedím na lavičce na náměstí, uprostřed mého města, ne mého rodného města, ale jen "mého" města, což v této chvíli znamená mnohem více. Nade mnou se tyčí chrám sv. Bartoloměje, jehož věž je dominantou celého kraje.

Nechci tu ale jmenovat historické památky, ani budovy a významná místa města, které bylo založeno v roce 1295 na soutoku čtyř řek. To všechno si lze najít na internetu, nebo přečíst v knihách. Já jsem měla asi půl hodiny na to, abych vám teď mohla popsat pocit, který jsem tam zažívala. Nějakou fotku jistě doložím, ale to, co jsem cítila, to prostě nejde zvěčnit. Voňavou, májovou chvíli uprostřed města, kde jsem prožila svoje dětství a mládí.

Tak jsem seděla a rozhlížela se kolem, náměstí kolem mě se usmívalo, skoro všechny budovy mají nový kabát, moc se nezměnilo, ale přece, v jednom rohu náměstí, kde nyní stojí jedna z rozporuplných kašen, tam stávaly kdysi hloučky Romů, těhotné Romky v pestrobarevných šatech a jejich chlapi ve svátečních oblecích a klouboucích hlasitě gestikulovali. Ušmudlané děti se tulili ke svým matkám, někdy jsem se i bála kolem nich projít, bylo jich tam hodně, byli moc hlasití, ale nikdo se mě ani nevšiml, byli mírumilovní.

Můj pohled zalétl i k renesanční radnici, kde jsem se před mnoha léty vdávala, domy kolem radnice mi připomínaly doby, kdy jsem jako studentka brigádně nosila poštu a prolézala staré, povlačové domy "zevnitř", což bylo tenkrát pro mě skoro dobrodružství. Muž si šel něco vyřídit do jednoho z domů, který jako jeden z mála je dům původní. Asi už jste poznali, o kterém městě je tu řeč, samozřejmě, je to Plzeň, moje město.

Za tu chvíli jsem si všimla, že domy mají nejen nové obleky, ale zmizely všechny bufety, na jejich místě vyrostly banky, malá muzea, ze dvorů na náměstí ústí restaurace a jejich předzahrádky lemují chodníky, zamávala jsem i našemu domu, do přilehlé ulice, kterou jsem tolikrát procházela, když jsem se vracela domů. Cítila jsem tu samou májovou vůni jako tenkrát a na chvilku jsem byla tou studentkou, která má večer rande v tom kaštanovém parku za rohem. Podívala jsem se na věž, na kterou už asi nikdy nevylezu, vzdychla jsem si a zvedla se k odchodu.

Májová chvíle v minulosti skončila, ale třeba si ji ještě někdy zopakuji, třeba bude ještě příležitost. V přírodě se bere takový zážitek jako samozřejmost, ale prožít májovou chvilku se vším všudy ve městě, to je pro mě opravdu velký zážitek. Jsem prostě někde uvnitř pořád tou městskou holkou, i když už léta letoucí bydlím na venkově.

Tak krásný máj přeji vám všem a nějakou tu voňavou, májovou chvilku navíc k tomu. Ať už ve městě, nebo u vás na zahradě, či v lese. Máj je prostě máj! A krásně voní.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%