Jan Kašpar: první Čech,
který vzlétl s letadlem

Jan Kašpar: první Čech,
který vzlétl s letadlem

19. 5. 2013

Jan Kašpar, který zahájil éru českého letectví, se narodil před 130 lety, 20. května 1883, v zámožné pardubické rodině. Odmalička měl slabost pro jízdu na koni, kolo a motocykl, později ho ale okouzlilo letectví. Proto po absolvování studia strojního inženýrství na pražské technice (1907) přijal místo u firmy Basse & Selve ve vestfálské Alteně, která mimo jiné vyráběla součásti pro vzducholodě. Svého šéfa se snažil přimět ke stavbě letadla, ovšem neúspěšně.

Vrátil se tedy do Pardubic, kde koncem roku 1909 začal pracovat na letadle a letadlovém motoru. Záhy se však přesvědčil, že stroj jeho výroby není pro létání vhodný – byl těžký a jeho motor měl malou výkonnost. Proto v Paříži zakoupil osvědčené letadlo Blériot, do něhož zamontoval rovněž v Paříži zakoupený motor Anzani. S tímto strojem pak 12. dubna 1910 provedl dva velké skoky do vzduchu a o čtyři dny později jako první Čech skutečně vzlétl. O rok později, 13. května 1911, po řadě ukázkových vzletů v různých městech absolvoval i svůj historický a nejslavnější let: z Pardubic do Prahy. Vzdálenost 120 kilometrů zdolal za 92 minut.

Také potom podnikal časté veřejné vzlety. Svou poslední produkci uskutečnil v roce 1912. Poté s létáním skončil, patrně kvůli smrti otce, která ho velmi zasáhla. Definitivní konec pro něj znamenala první světová válka – po ní zůstal sám, bez prostředků, s velkými dluhy, zneuznán a trpící depresemi. Zemřel v rodných Pardubicích 2. března 1927.

letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.