Jak se zrodily džínsy je jasné.
Proč se ale staly fenoménem?

Jak se zrodily džínsy je jasné.
Proč se ale staly fenoménem?

19. 5. 2013

Kdo z vás to pamatuje? Šedesátá a sedmdesátá léta, kdy se před prodejnami Tuzex táhla fronta a člověk doufal, že až se dostane k pultu, ještě na něj vybydou... Co? No přece texasky, džínsy, rifle..., prostě ty báječné, v běžných obchodech nesehnatelné kalhoty, které před prvním praním tak krásně voněly. Někdo si dolů na konec nohavic našíval frajerský zip, aby se kalhoty netřepily. Jiní si ve zbrusu nových džínsách lehli doma do horké vany – prý aby se jim těsné kalhoty dokonale zformovaly podle jejich proporcí. A někteří vzali kousek cihly a z nové džínovy sedřeli sytou modrou barvu, aby kalhoty dostaly ten správňácky opraný vzhled...

Symbol „úpadku“ Západu vznikl v San Francisku

Historie džínsů, jež byly za studené války v socialistických zemích propagandou označovány za symbol úpadku Západu, se začala psát v americkém San Francisku, kde firma Levi Strauss & Co. (Levi's) sídlí dodnes. Jejich otci ale byli dva evropští přistěhovalci – židovský krejčí z Lotyšska Jacob Davis (1831–1908) a židovský obchodník z Bavorska Löb (Levi) Strauss (1829–1902). I název džíny (anglicky jeans) má svůj původ v Evropě – podle italského Janova (francouzsky Genes), kde se už od středověku podobná hrubá tkanina vyráběla.

Původní levisky se zrodily v kalifornském velkoobchodu s textilním zbožím Leviho Strausse poté, co si zlatokopové stěžovali na nepříliš pevné kalhoty, kterým se vytrhávaly kapsy. Řešení našel krejčí Davis, který zpevnil kapsy nýty. Sám ale neměl peníze na získání patentu, tak se spojil se Straussem. Na pracovní kalhoty pro zlatokopy získali patent před 140 lety, 20. května 1873. Brzy poté vznikl jeden z nejslavnějších modelů této firmy – legendární Levi´s 501 s poklopcem na knoflíky. Tehdy ovšem nikdo netušil, že se z džínsů stane oděvní fenomém 20. století.

Zlatý věk? Nejprve James Dean, pak Marilyn Monroe

V roce 1889 založil v Kansasu Američan Harry David Lee další slavnou firmu s džínovým oblečením, která expandovala díky výrobě pracovních kalhot, kombinéz či bund a ve 20. letech přišla s poklopcem na zip. V polovině 40. let se zrodila jiná slavná značka Wrangler, kterou v začátcích proslavil krejčí polského původu Bernard Lichtenstein, zvaný Rodeo Ben, jenž vylepšoval kalhoty pro kovboje.

V 50. letech 20. století džíny zpopularizoval film Rebel bez příčiny a herec James Dean, který z této části oděvu udělal symbol vzpoury mladých. Tehdy bylo také v některých místech USA zakázáno nosit džíny do divadla, restaurací i škol. Zlatý věk džínsů pak začal v roce 1961, kdy levisky proslavila fotka Marilyn Monroe z filmu Mustangové. V roce 1965 se údajně poprvé objevily ve slavném newyorském butiku Limbo džíny s opraným efektem.

Následoval boom všelijakých střihů a vylepšování, nad nímž by se možná otcové džínsů Strauss a Davis obraceli v hrobě. Kromě různých výšivek, barevných odstínů či vykládání kamínky se na některých modelech záměrně vytváří díry a vedle opraného efektu přišel i efekt potrhaný. Džíny se staly těžko vysvětlitelným fenoménem, který nosí po celém světě nejen kovbojové a farmáři, ale i prezidenti či supermodelky.

móda tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.