Foto

Ve Španělsku přibývá rodin,
které podporují penzisté

20. 5. 2013

Vážné ekonomické problémy ve Španělsku mají nebývalý vliv na solidaritu napříč generacemi. Podle studie, kterou zveřejnila místní Nadace 1. května (Fundación 1º de Mayo), přibylo důchodců podporujících rodiny s nezaměstnanými členy. Od roku 2007 se počet takto podporovaných rodin zvýšil trojnásobně, napsala s odvoláním na studii agentura ANSA.

Penzisté podle studie v současnosti podporují 420 tisíc rodin. Je to skoro trojnásobek oproti stavu před šesti lety, kdy tuto pomoc využívalo 150 tisíc rodin. Pro více než čtvrtinu španělských rodin jsou penze hlavním zdrojem příjmu.

Z informací úřadů sociálního zabezpečení vyplývá, že průměrná měsíční výše starobních důchodů za posledních deset let stoupla o 250 eur na 975 eur (25 300 Kč). Asi třetina seniorů přitom pobírá menší důchod, než je minimální mzda ve Španělsku. Ta podle údajů Eurostatu z letošního ledna činila 753 eur (asi 19 600 korun).

Španělsko má druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v Evropské unii za Řeckem. Nezaměstnanost v zemi roste každé čtvrtletí od poloviny roku 2011 kvůli slabé ekonomice, které se nedaří dostat z druhé recese od roku 2009. V prvním čtvrtletí letošního roku míra nezaměstnanosti stoupla na nový rekord 27,2 procenta. Vláda odhaduje, že nad 24 procenty zůstane až do roku 2016.

důchodci Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.