Chaty se nejvíc vykrádají
ve středních Čechách

Chaty se nejvíc vykrádají
ve středních Čechách

15. 3. 2012

Předpověď začíná ohlašovat jarní teploty a řada chatařů a chalupářů opět vyráží na první návštěvy svých rekreačních sídel. Často ale na ně čeká nepříjemné překvapení v podobě vyloupené nemovitosti. Mimo hlavní sezonu se totiž chaty a chalupy stávají častěji terčem zlodějů. Nejčastěji se loni vykrádaly chaty ve Středočeském a nejméně často v Karlovarském kraji.

„Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je až dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců. Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku‘ opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Své o tom vědí zvláště majitelé chat ve středních Čechách, které jsou vykrádány zdaleka nejčastěji, ale jisti si nemohou být ani chataři z jiných částí země. Ze 4846 krádeží vloupáním do chat, které se staly během loňského roku, jich na Středočeský kraj připadala téměř čtvrtina (1304). Nejméně se vykrádaly chaty v Karlovarském kraji (viz tabulka).

Zabránit vykradení chaty nebo chalupy je prakticky nemožné. Ani kvalitní zabezpečení objektu zejména na opuštěném místě lupičům většinou neodolá. Variantou může být elektronické napojení budovy na bezpečnostní agenturu, to ovšem bývá dost nákladné. Policisté proto doporučují nenechávat v chatách či chalupách cenné předměty a nemovitost pojistit proti vloupání.

Vloupání do rekreačních objektů (rok 2011)

Středočeský kraj

1304

Plzeňský kraj

428

Jihočeský kraj

379

Moravskoslezký kraj

376

Jihomoravský kraj

363

Liberecký kraj

352

Ústecký kraj

321

Královéhradecký kraj

248

Kraj Vysočina

219

Olomoucký kraj

205

Praha hl. město

174

Zlínský kraj

172

Pardubický kraj

163

Karlovarský kraj

142

Celkem

4846

chaty a chalupy chaty a chalupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.