Něco málo z taháku na U3V

Něco málo z taháku na U3V

22. 5. 2013

Na Univerzitě 3. věku se také dělají testy, záleží ovšem na přednášejícím profesorovi. A já jsem si připravila taháček, no, tahák měl 5 listů. Dost jsem se při sestavování taháku "zapotila". Tento test ale nebyl "nejhorší". Když budete brouzdat přírodou, může se hodit. 

Na území ČR se vyskytuje 34 500 druhů živočichů. Z toho „jen“ 596 řadíme k obratlovcům, kteří jsou nám svou tělesnou stavbou mnohem bližší, a proto i více známí, než tělesná stavba bezobratlých, u nichž platí, že co kmen, to jiný stavební plán.

DRUH je základní jednotka taxonomie, definovat druh je však relativně složité. Za druh považujeme soubor jedinců, kteří se mohou mezi sebou křížit a dávat vznik plodnému potomstvu. První zoologický systém sestavil, k mému velkému zděšení, ARISTOTELES (384-322 př.n.l.). Ten popsal 450 druhů živočichů. PLINIUS (79-29 př.n.l.) ve své Přírodovědě popsal zvířata skutečná i mýtická. Můj favorit je učitel Aristotela PLATÓN (427-347 př.n.l.), proto to zděšení.

Pak byla delší pauza až vynálezy knihtisku v roce 1445 a mikroskopu v roce 1590 rozšířily nové informace.

Ve 20.století byla publikována nepřehledná řada zoologických prací. Pět z nich dostalo Nobelovu cenu. Poslední Nobelova cena za zoologii byla udělena v r. 1973, získali ji Frish, Lorenz a Tinbergen za etologii a psychologii zvířat. A tak když už jsme z toho stromu slezli (zhruba před 7750-4500 lety) to byl jakýsi atlantik a pak subboreál (před 4500-2200 lety) vydali jsme se z jihovýchodu do střední Evropy. A od té doby náš vliv na přírodu neustále stoupá. 

Tak jako nové druhy zásluhou člověka přibývaly a přibývají, jiné zase vymizely a mizí. Zpytujte každý své svědomí sám. Extrémním příkladem je naše rybí fauna, tvořená z jedné třetiny cizími, nepůvodními druhy. A že fauna i flóra na hranice kašlou vám jistě připomínat není třeba. Nesmíme opomenout také klimatické změny, které se v současné době na složení naší fauny také podílejí. I když např. názor Narcise I., "opravdu, ale opravdu..."

Právní ochrana živočichů (a rostlin) v České republice vychází ze Zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Podle platné legislativy jsou všechny druhy organismů, vyskytující se na území ČR, chráněny – obecná ochrana. Živočichem, resp. Volně žijícím živočichem, je ve smyslu zákona jedinec živočišných druhů, který se vyskytuje v přírodě a není v přímé péči člověka. Za jedince v přímé péči člověka jsou považována zvířata odchovaná v zajetí, evidovaná orgánem ochrany přírody a nezaměnitelně označená. 

Ohrožené druhy

Některé druhy volně žijících živočichů řadíme z různých důvodů k druhům ohroženým, na něž se vztahuje přísnější druhová ochrana. Hovoříme o tzv. Zvláště chráněných druzích živočichů a o zvláštní ochraně. Výčet je součástí přílohy č. II a III Vyhlášky MŽP ČR 395/1992 Sb., kde jsou roztříděny do 3 kategorií: druhy kriticky ohrožené, silně ohrožené a ohrožené. Nesmí se nic, ani fotit hnízdící ptactvo, jinak hrozí pokuta 5000 Kč pro fyzickou osobu. 

Jsou povoleny výjimky u ohrožených druhů (tedy ne silně a kriticky), a to z důvodů hygienických či ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti, ale je třeba předchozí stanovisko orgánu ochrany přírody, ke kterému krajský úřad může uložit např. záchranný transfer. U druhů silně ohrožených toto neplatí a je nutné mít udělenou výjimku.

Pokud najdeme poraněného zvláště chráněného živočicha, lze jej držet pouze po dobu nezbytnou k zotavení. Po 4 týdnech nutno nahlásit na krajský úřad či příslušnou správu. Pro péči je u nás vytvořena Národní síť stanic pro handicapované živočichy, po celé republice. 

NATURA 2000

V současné době je u nás vytvářena síť chráněných území v rámci NATURA 2000. Je to soustava chráněných území, které vytvářejí na svém území podle jednotných principů všechny státy Evropské unie. Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského hlediska nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast (endemické). Vytvoření soustavy Natura 2000 ukládají dva nejdůležitější právní předpisy EU na ochranu přírody:

- směrnice 79/43 /EHS o ochraně volně žijících ptáků (směrnice o ptácích)
- směrnice 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (směrnice o stanovištích).

Požadavky obou směrnic byly začleněny do zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ve znění zákona č. 218/2004 Sb. Podle směrnice o ptácích jsou vyhlašovány ptačí oblasti – PO (v orig. Special Protection Areas – SPA) a podle směrnice o stanovištích evropsky významné lokality – EVL (v orig. Sites of Community Importance – SCI). Společně tvoří tyto dva typy lokalit soustavu Natura 2000.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...