Hrad Helfštýn se o víkendu
promění ve vojenské ležení

Hrad Helfštýn se o víkendu
promění ve vojenské ležení

22. 5. 2013

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se o víkendu počtvrté promění v historické ležení vojsk. Bude se tam konat festival vojenské historie, který nabídne návštěvníkům pohled do vojenské minulosti Moravy i českých zemí. Areál hradu bude hostit na stovku účinkujících z celé země, podle organizátorů jde o jednu z největších akcí svého druhu v tuzemsku. Loni si přehlídku na Helfštýně nenechalo ujít na 3000 návštěvníků.

Na hrad zamíří keltští bojovníci, Vikingové, žoldnéři, mušketýři, řadová pěchota i prvorepublikoví četníci. "Akce má za sebou tříletou historii, je to pro nás čtvrtý ročník. Loňské ročníky svědčí to o zájmu o takové akce. Vystoupení probíhají po oba dva dny, program je napěchovaný," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Na hrad dorazí šermíři z celé země, divákům představí průřez vojenskou historií. "Letošní festival vojenské historie bude plný nejrůznějších skupin a spolků vojenské historie od dob antiky až po prvorepublikový četnický sbor. K vidění budou například žoldnéři z Bratislavy, kteří patří mezi špičku historického šermu na Slovensku i v Čechách. Lidé budou moci vidět na jednom místě nejrůznější období, porovnat, jak se vyvíjela ležení, zbroje či zbraně," uvedl organizátor akce Martin Tureček.

Akci pořádá olomoucká skupina historického šermu Adorea, která vítězí v soutěžích o nejlepší šermířskou choreografii na přehlídce šermířských skupin v Táboře. Její členové hráli v šermířských scénách několika filmů, jako byl například Tristan či Bathory. Podle Turečka patří helfštýnská akce k jedněm z největších. "Snažíme se hlavně o to, aby divák měl celý průřez na jednom místě, navíc se mohou na jednom místě potkat i lidé, kteří se zabývají různými obdobími," doplnil Tureček.

Kromě přehlídky gladiátorů, Římanů, rytířů i mušketýrů se na hradě představí i Četnická pátrací stanice Pardubice či Jednotky stráže obrany státu z roku 1938. Program zpestří dobová hudba a tanečníci středověkých, renesančních a orientálních tanců. Nebudou chybět kejklíři i tematické hry.

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.