Venuše se potká na obloze
s Merkurem a Jupiterem

Venuše se potká na obloze
s Merkurem a Jupiterem

24. 5. 2013

Večerní obloha nabídne koncem května vzácnou událost. Od pátku do příštího úterý bude možné sledovat přiblížení tří planet sluneční soustavy - Jupiteru, Venuše a Merkuru. Konjunkce bude viditelná vždy okolo 21:30 nad západním obzorem, sdělila dnes ČTK Česká astronomická společnost. Tělesa bude možné spatřit malým dalekohledem, pouhýma očima bude možné sledovat zejména Venuši.

"Planety budou na obloze nejblíže v neděli 26. května 2013," uvedl Petr Horálek z Hvězdárny v Úpici. Na večerní obloze podle něj vytvoří téměř rovnoramenný trojúhelník. Již v pátek se k sobě nejvíce přiblíží Merkur s Venuší, úterý 28. května přinese výrazné přiblížení Venuše s Jupiterem. Během celé doby bude možné pozorovat zdánlivý pohyb těles vůči sobě.

"Pokud nastane nebeské uskupení více jak dvou planet sluneční soustavy, jde již o úkaz opravdu mimořádný," upozornil Horálek. Běžná je podle něj konjunkce Měsíce s nějakými jasnějšími objekty - planetami či hvězdami. Přiblížení dvou planet je již vzácnější. Další trojitá konjunkce nastane přibližně za dva a půl roku. Na přelomu října a listopadu 2015 se ocitnou v blízkosti Jupiter, Venuše a Mars.

Lidé dříve přikládali a někdy i nyní přikládají blízkému setkání planet velký význam. V minulosti se konjunkce spojovaly s významnými událostmi. Nejznámější je vzácná trojnásobná konjunkce planet Jupiteru a Saturnu v roce 7 př. n. l., která bývá někdy ztotožňována s Betlémskou hvězdou. Velmi blízké setkání Venuše a Jupiteru nastalo také 17. června roku 2 př. n. l. Planety tehdy nešly rozlišit pouhým okem a splynuly v jednu výraznou "hvězdu".

astronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...