Sebeobrana jménem Krav maga

Sebeobrana jménem Krav maga

29. 5. 2013

Je docela možné, že jste se s tímto nezvyklým termínem již setkali. Pro toho, kdo tápe, jedná se o sebeobranu Vás i Vašich blízkých.

Krav maga (hebrejsky  krav=boj, maga=dotyk, česky kontaktní boj, boj z blízka) je systém sebeobrany, který představuje oficiální soustavu technik vypracovaných pro sebeobranu a boj zblízka  Izraelské národní policie a dalších izraelských bezpečnostních složek. Krav maga bylo zařazeno do učebních osnov izraelských středních škol, jeho techn  iky jsou předváděny a nacvičovány ve výchovných a naučných institucích řízených izraelským ministerstvem školství. Krav maga není sport, ale příprava na boj zblízka - na život a na smrt.

A co navíc, na jeho začátku stál československý občan Imi Lichtenfeld, kterého na začátku 20. století už nebavily útoky na židovskou čtvrť v Bratislavě. Po jeho odchodu do Izraele pak jeho základy daly vzniknout systému, který dnes používá izraelská armáda, Mossad i další tajné služby po světě, včetně americké CIA nebo britské SAS. 

Krav maga je moderní, praktickou, prověřenou soustavou sebeobranných technik, pečlivě koncipovaných tak, aby odpovídaly podmínkám současného, rychle se měnícího světa. Vyznačuje se natolik logickým a koherentním přístupem ke konfliktním situacím a sebeobranným technikám, že potenciálnímu praktikantovi umožňuje dosáhnout relativně vysokého stupně dovedností v poměrně krátkém čase. Celý systém je zpracován do tří proudů – pro užití v ozbrojených silách, policejními složkami a v civilní sféře. Díky tomu získalo umění krav maga vysoké uznání ze strany jak zkušených borců boje zblízka, tak od expertů bojových umění, od vojenských a policejních autorit, a to jak pro vysokou praktickou aplikovatelnost, tak pro jednoduchost a realistický, od všeho zbytečného balastu oproštěný přístup k otázce osobní bezpečnosti. Krav maga se díky svým vynikajícím charakteristikám prezentuje jako ideální souhrn sebeobranných metod pro muže, ženy, děti, osoby mladé i staré, pro lidi více či méně fyzicky vybavené.

Základní využití:
* Prevence, vyhnutí se střetu, útěk
* Obrany proti všem neozbrojeným útokům: údery, kopy, ale také uvolnění se ze všech možných druhů úchopů a držení.
* Útoky a protiútoky ze všech možných úhlů, vzdáleností, postojů (ve stoje, na zemi, ve vodě atp.) a ve všech rytmech. Zároveň se k útokům a obraně používají předměty denní potřeby (batoh, kufr, klíče, platební karta aj.)
* Pády do všech směrů
* Všechna výše uvedená témata jsou procvičována v rozličných prostředích – předchází jim nácvik v tělocvičně, ale cvičíme v otevřených prostorách, v parku, v dopravních prostředcích, v uzavřených prostorách, na schodištích apod.
* Krav Maga připravuje studenty na všechny možné scénáře, ve všech prostředích a za všech podmínek. Ve svých technikách navíc využívá přirozených reflexů a pohybů těla, vše je tedy velmi efektivně zvládnutelné, bez ohledu na věk, váhu, výšku, fyzickou kondici a pohlaví.

Oficiální stránky české Krav Maga jsou www.kravmaga.cz 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...