Co je celostní medicína?

Co je celostní medicína?

7. 6. 2013

Všeobecně jsme zvyklí nahlížet na svou nemoc z pozice klasické medicíny. Máme svůj problém, svou nemoc, navštěvujeme svého praktického lékaře, dostáváme na bolesti různé léky, podnikáme vyšetření, navštěvujeme specializovaná pracoviště, kliniky a zjišťujeme, že nemoc neustupuje. Naopak problémy se stupňují, nemoc přechází do chronického stadia. Dříve nebo později si začínáme uvědomovat, že to asi není v pořádku, začínáme se tím zabývat sami, pouštíme se do makrobiotiky, jógy, čteme spousty literatury, kupujeme si různé přípravky, vracíme se k bylinkám, začínáme navštěvovat léčitele, dáváme přednost přírodním léčebným metodám. Tomuto trendu se přizpůsobují lékaři - léčitelé. 

Takže klademe si filozofickou otázku: Kde je příčina nemoci, na které úrovni ji musíme hledat? Můžeme ji vůbec najít nebo dokonce jsme schopni ji odstranit? Podle celostní medicíny jde o vnitřní konflikt mezi tělem a duší.  

Termín celostní je u nás málo známý. Pochází od berlínského psychoanalytika Friedricha Perlse, který měl během 2. světové války praxi v USA a získal s tímto způsobem léčení velké zkušenosti. Vychází z názoru, že představy, pocity a činy souvisejí s celou osobností (z německého die Gestap - celistvá bytost). 

Lékaři - zastánci přírodních metod jsou vyškoleni v přírodním léčení chorob a celá filozofie je odvozena od více než 2000 let starého Hippokratova učení: Vis mediatrix naturae - příroda je léčitelka všech nemocí. Jejich praxe je založena na stejném biomedicínském vědeckém základu, jako je alopatická praxe; ale jejich filozofie a přístupy se značně liší od metod konvenčních kolegů.

Lékař celostní medicíny stanovuje především příčiny nemoci, snaží se pojmenované příčiny odstranit a léčí pacienty za použití přírodních metod, jako je fyzická manipulace, výživa, bylinná léčba, homeopatie, akupunktura , poradenská služba a mnoho dalších. Tento postup se setkává s úspěchem při léčení jak chronických, tak i akutních stavů.

Bylinky mají své uplatnění v péči o pleť. Na přírodní ošetření pleti si vystačíme s bylinkami, které jsou všeobecně známé a snadno přístupné. Můžeme je používat jak vnitřně - čaje, tak i zevně - obklady, pleťové vody, přísady do koupelí, bylinné oleje, bylinná mléka či masti.

K ošetření unavené pleti a její následné regeneraci jsou výborným přírodním prostředkem odvary z bylin. Odvar si připravíme následovně - 1 polévkovou lžíci drogy přelijeme 2 dcl vroucí vody a necháme 25 minut louhovat. Potom scedíme přes plátýnko nebo velmi jemné sítko. Odvar necháme zchladnout a můžeme aplikovat na vyčištěnou pokožku. Odvary se používají k pravidelnému omývání pleti, můžeme je však přidávat i do celkové koupele (v množství 1 litru odvaru na vanu).

Zdroj: internet 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...