Cyklobusy vás rychle přiblíží 
ke krásným krkonošským zážitkům

Cyklobusy vás rychle přiblíží
ke krásným krkonošským zážitkům

25. 5. 2013

V Krkonoších vyjely v sobotu do jubilejní desáté sezony speciálně upravené autobusy na přepravu jízdních kol. Takzvané cyklobusy propojují hlavní turistická centra v nejvyšších českých horách a během letní sezony jejich služeb využije několik desítek tisíc turistů. Cyklobusy se rozjely i v Orlických horách, například na lince z Rychnova na Šerlich.

Pozor, nahoře bývá chladno

Sezonu v Krkonoších oficiálně zahájila jízda plně obsazeného cyklobusu z Vrchlabí do Horní Malé Úpy na hřebenech Krkonoš. Zhruba čtyřicet cyklistů na zahajovací jízdě při návratu z Horní Malé Úpy do Vrchlabí čekal sjezd novou trasou pod Sněžkou do Spáleného Mlýna, výjezd do Pece pod Sněžkou a cesta lanovkou na Hnědý vrch. Cyklisté se museli dobře obléci, protože teplota se při podmračené obloze pohybovala jen několik stupňů nad nulou.

Kromě 118 kilometrů dlouhé páteřní trasy propojující Harrachov a Pomezní boudy je možné využít dalších pět linek, například z Jilemnice na Horní Mísečky či z Vrchlabí na Špindlerovu boudu. Na páteřní trase bude letos cyklobus kvůli opravě silnice zajíždět až do poloviny července do Černého Dolu a na Hoffmanovy boudy. Zastávky v Kořenově budou pro nástup obsluhovány na poptávku. V červnu budou spoje v provozu o víkendech, v červenci a srpnu denně, v září ve čtvrtek, o svátcích a víkendech.

Pohodlně i na další místa

Loni cyklobusy v Krkonoších přepravily téměř 31 tisíc cestujících a přes 3800 kol. Meziročně ubylo cestujících, ale přibylo přepravených bicyklů. Bližší informace o cyklobusech v Krkonoších je možné najít třeba v krkonošských informačních centrech.

Kromě Krkonoš a Orlických hor jsou v hradeckém kraji cyklobusy každoročně v provozu v Kladském pomezí a v Českém ráji. Hradecký kraj provoz cyklobusů dotuje zhruba třemi miliony korun. Dalších půl milionu dává na jejich propagaci. Průměrně využívá linky cyklobusů kolem dvaceti cestujících, ve špičce až padesát lidí.

Krkonoše výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%