Víte o soli všechno?

Víte o soli všechno?

27. 5. 2013

Není sůl jako sůl. Rozdíl v ceně dosahuje až několikanásobku. Jde však o záležitost především pro fajnšmekry, nikoli o otázku zdraví. Pokud máte třeba vysoký tlak, nepomohou vám od něj ani nejjemnější mořské vločky z jižního Pacifiku či sůl z Himálají.

Krystalická himalájská sůl se v Himalájích těží se již 200 let. Vznikla vysušením pravěkého moře před více než 230 miliony lety, jehož příčinou byly klimatické změny a pohyb kontinentálních desek. Sůl se těží z hloubky 400-600 metrů pod zemským povrchem. Na tuto sůl nemělo vliv znečištěné životního prostředí. Je zcela v přírodním stavu, bohatá na minerální látky, nečištěná, mechanicky nezpracovávaná. Sůl je ručně těžena, tříděna a prosívána. Bez dětské práce. Tato himalájská sůl a patří k vysoce ceněným přírodním solím.

Můžete jít do hypermarketu a koupit si kilo soli v pytlíku s logem obchodu za necelou pětikorunu. Nebo můžete dát skoro tři sta padesát korun za ani ne čtvrt kila přírodní mořské soli ze Stříbrného pobřeží Portugalska smíchané se stejně vzácnými a chutnými druhy pepře. Nebo si dopřát čtyři sta gramů slaných mořských vloček z jižního Pacifiku za téměř sedm stovek korun. Kilo soli uzené po indiánsku vás vyjde skoro na tisícovku.

Co vlastně znamená slovo „nejodizovaná“ sůl na našich baleních? Konkrétně to znamená, že do soli nebyl přidán anorganický jód – přesto však celé krystaly mořské soli Khoysan sušené na slunci obsahují, vedle mnoha jiných cenných minerálních látek a stopových prvků moře, i nepatrné množství přírodního organického jódu (2 – 3 mg/kg).

Jód je coby stopový prvek významný pro naši štítnou žlázu a má důležitou funkci pro látkovou výměnu, nervový systém, krvetvorbu, imunitu atd. Při nedostatku jódu může dojít ke zvětšení štítné žlázy, často spojené s narušením zdraví, jako pocit slabosti, únava, zimomřivost a náchylnost k infekcím. Ačkoliv je jód tak životně důležitý, potřebujeme ho pouze velmi malé množství a pokud možno v přírodním stavu.

Dnes je běžnou praxí obohacovat kuchyňskou sůl a další potraviny anorganickým jódem (většinou je to jodid draselný nebo jodid sodný). Toto je velmi sporné, protože se jedná o podstatně vyšší koncentrace, než jsou přírodní. Příliš mnoho jódu je stejně škodlivé, jako jeho nedostatek, zaznívá stále častěji i z lékařských kruhů. Potřeba jódu je pro každého rozdílná, těhotné ženy a kojící matky mají zpravidla zvýšenou potřebu. Mořské řasy jsou také vynikajícím přírodním (organickým) zdrojem jódu a nad to jsou bohaté na další minerální látky, stopové prvky, vitaminy a aminokyseliny, tedy vše důležité pro naše zdraví.

Solné zahrady Khoysan se nacházejí na velmi řídce osídleném západním pobřeží Jižní Afriky v blízkosti zálivu Svaté Heleny, asi 180 km severně od Kapského města.

Solné zahrady nejsou napájeny přímo vodou z moře, jak je to obvyklé u běžné těžby mořské soli, nýbrž z minimálně 400 let starého podzemního solného jezera, které je napájeno opět velmi přirozeným oběhem – z moře. Studená voda jižního Atlantiku, velmi bohatá na kyslík, prosakuje do solného jezera přes zhruba 2000 metrů silnou bariéru z křemičitého písku, vápence z mušlí a jílu (perfektní přírodní filtr). Odtud vede voda, která má již obsah soli cca 10 %, do solných zahrad.

Mořská sůl Fleur de Sel (z francouzského solný květ) vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k jejímu získání je potřeba kromě zkušeností, neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou zvláštní souhry slunce, větru a vody. Pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu zvláštních malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gumránským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná. Fleur de Sel, označována také jako „královna solí“ nebo jako„kaviár mezi solemi“.

Mořská přírodní sůl j
e 100% přírodní mořská sůl v podobě krystalů, která neobsahuje umělá bělidla ani dochucovadla. Je ideální do mlýnků na sůl, k vaření zeleniny, rýže, těstovin, ke grilování ryb a zeleniny, také do solných koupelí, roztoků a pro další přírodní léčivé procedury.

Mořská sůl s bylinkami a květy je chutné a zcela přírodní koření pro zdravou kuchyni. Výborně se hodí především do polévek, pečených jídel a salátů. Tvoří ji z 92 % ručně sbírané, nerafinované krystaly mořské soli, petržel, oregáno a okvětní lístky (měsíček lékařský, růže, chrpa) a další koření a bylinky. 

(staženo z internetu)

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.