Asteroidový bumerang
se opět přiblíží k Zemi

Asteroidový bumerang
se opět přiblíží k Zemi

16. 3. 2012

Malý asteroid, který letos v únoru v relativně malé vzdálenosti minul Zemi, se za rok vrátí a proletí ještě mnohem blíže povrchu planety. Podle astronomů se 15. února 2013 přiblíží na 24 tisíc kilometrů, a bude tak k Zemi blíž než některé vesmírné družice. O výpočtu vědců informovala Evropská vesmírná agentura (ESA).

Asteroid o průměru zhruba 50 metrů zpozorovali amatérští astronomové z observatoře ve Španělsku letos až ve chvíli, kdy 22. února minul Zemi. Vesmírný objekt pojmenovaný DA14 proletěl ve vzdálenosti sedmkrát větší, než je vzdálenost mezi Zemí a Měsícem.

Díky přesným výpočtům oběžné dráhy se podařilo zjistit, že asteroid se na dohled země vrátí skoro přesně po roce a proletí asi dvě desítky tisíc kilometrů nad povrchem. „To je pořád bezpečná vzdálenost, ale je to dost blízko na to, aby byl asteroid viditelný obyčejným dalekohledem,“ uvedl představitel ESA Detlef Koschny.

Riziko, že by se asteroid střetl se Zemí, je vyloučeno. Vědci však budou muset pečlivě sledovat jeho dráhu, aby dokázali předpovědět, jak se těleso bude chovat v budoucnu. „Budeme zvědaví na to, jak se změní oběžná dráha asteroidu po dalším blízkém průletu, abychom mohli vypočítat případné riziko budoucího střetu,“ dodal Koschny.

asteroid věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...