Putování po řeckých ostrovech:
Rhodos – jeden pobyt nestačí

Putování po řeckých ostrovech:
Rhodos – jeden pobyt nestačí

29. 5. 2013

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána. Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

U Rhodosu platí dvojnásob, že velmi záleží, jaké místo dovolené na něm zvolíme. Je velký, rozmanitý, a tak lze tady vychutnat romantickou řeckou atmosféru i narazit na rušná místa. Pozor třeba na letovisko Faliraki. Čeští turisté do něj jezdí často, ale je největší nástrahou ostrova. Jeho výhodou je dlouhá pěkná pláž se snadným vstupem do moře, jenže ve Faliraki nepoznáte, že jste v Řecku. Stejně tak to vypadá na dlouhých plážích letovisek v Itálii, ve Španělsku, na Mallorce.

Hlavní město je klenot

Faliraki je přímo symbolem turistické globalizace, takže, kdo chce prožít něco více typicky řeckého, měl by zamířit rovnou do hlavního města Rhodos. Dá se totiž ubytovat přímo tam. Nevýhoda je také jedna: od pláží nečekejte romantická zákoutí, je to prostě městská pláž, vybavená slunečníky a bufety s občerstvením. Je z větších oblázků, potkáte tu hodně lidí, ale vstup do moře je dobrý. Ovšem to, že jste ubytování přímo v hlavním městě ostrova, je to nejpodstatnější. Město Rhodos je totiž unikátní směs historie. Kdo v něm nebyl, může si na obrázky kliknout na internetu a hned pochopí, že není co dodat.

Nejkrásnější na tom všem je, že tam historie žije. Nejde o památky, do kterých musíte kupovat vstupné, projít je a zase jet zpět do letoviska, jak to na dovolených bývá. V Rhodosu můžete do noci brouzdat uličkami mezi kamennými hradbami, kde máte pocit, že ze zatáčky každou chvíli vyjede na koni rytíř s vlajícím pláštěm nebo vyběhne turecký bojovník. Rhodos to je jedno velké tržiště, změť obchodů restaurací, kostelů, mešit, hradeb. Proto se vyplatí ubytovat se přímo v něm.

Cestovní kanceláře vozí turisty do několika hotelů, je lepší volit ty na pobřeží směrem nalevo od špičky města končící budovou akvária, bráno z pohledu, když se díváme na město Rhodos na mapě. Jsou v lépe vybavené části a pláže jsou tady hezčí než ty napravo, které jsou v poněkud nevzhledné rozestavěné části města.

Ceny jsou zde poněkud vyšší než v jiných letoviscích, ale s tím se na tak vyhlášeném místě jako je starý Rhodos jaksi počítá. Výhodou je, že ubytování je tady takřka výhradně v hotelích s polopenzí nebo plnou penzí, takže si stačí vzít finance jen na večerní kávičky či víno.

Kolymbia, Lindos – vše má své

Ne úplně šťastnou volbou je letovisko Ixia. Leží kousek od hlavního města, ale jedná se v podstatě jen o shluk moderních hotelů podél pláže a navíc je dost větrné. Tady romantiku nehledejte, stejně byste za ní každý večer vyráželi do města Rhodos a je zbytečné putovat autobusem, když můžete bydlet rovnou tam.

Kdo nemá rád ruch velkého města, má na volbu letovisko Kolymbia. To je přesně to, co si člověk představí pod výrazem klidné místo. Jeho centrem vede alej vzrostlých stromů, je v něm dost restaurací a obchodů, ale přitom si zachovává klidnou atmosféru. Výhodou jsou písčité pláže s pozvolným vstupem do vody, nevýhodou poněkud větší vzdálenost od hlavního města, takže si jeho krásu zřejmě dopřejete jen jako denní výlet, což není ono, protože starý Rhodos je nejkrásnější v noci.

Unikátním místem ostrova je také Lindos. Jedná se o letovisko pod kopcem se starobylým hradem. Pláž je hezká, ale pozor, velmi přeplněná. Každý den tam totiž autobusy svážejí výletníky z jiných míst ostrova, kteří se chtějí pokochat hradem a starým městečkem. Lindos je nádherný, ovšem rušný. Na pozoru se je třeba mít také před tím, že cestovní kanceláře sice nabízejí ubytování v Lindosu, ve skutečnosti se však jedná o hotely dva a více kilometrů daleko od historického centra. Takže pro starší lidi nebo ty, kterým se nechce každý večer vyrazit na několikakilometrovou vycházku, může být zklamáním, že jeli do Lindosu, ale ve skutečnosti jsou ubytováni na odlehlém místě kus od něj.

Jiná místa, kam často jezdí čeští turisté, jako třeba Theologos, nejsou zrovna to pravé – hotelové komplexy, ale kolem nic. Stejně tak varujeme před nejjižnějším výběžkem ostrova, ten je velmi větrný a jde o ráj surfařů. Vítr je tak silný, až to může být nepříjemné.

Takže shrnuto: senior, který se nepotřebuje jen opékat na pláži a čeká od dovolené něco víc, neprohloupí, když na Rhodos vyrazí třeba koncem září, ubytuje se přímo v hlavním městě a koupání spojí s každovečerním poznáváním zajímavostí tohoto unikátního místa. Věřte, že město Rhodos vás uchvátí natolik, že si uvědomíte, že týden na jeho poznání zdaleka nestačil. Ostatně, právě město Rhodos je místem, kam se turisté velmi často vracejí.

 

Řecké ostrovy jsou vedle Chorvatska nejoblíběnější destinací pro letní dovolenou u moře. Nádherné pláže, vynikající kuchyně, ale i celá řada památek a pozůstatků dávné histrorie. Ideální místo na dovolenou i pro seniory. Hana Charvátová projela většinu řeckých ostrovů, ty nejkrásnější vám představí prostřednictvím seriálu. Příště budeme putovat po ostrově Lefkada. 
Seriál o Řecku
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.