Senioři obdrží pozvánku
na screening rakoviny

Senioři obdrží pozvánku
na screening rakoviny

28. 5. 2013

Česko dlouhodobě drží neblahé prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku, ročně je tato vážná choroba zjištěna u zhruba 8600 lidí. Na screening ovšem chodí jen 18 procent Češek a Čechů, cíleným zvaním, které se právě připravuje, má účast stoupnout na 50 procent.

Lidé nad 55 let totiž dostanou od své zdravotní pojišťovny pozvánku na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Projekt ministerstva zdravotnictví je dvouletý, dopisy začnou lidem chodit ve druhém pololetí. Uhradí je Evropská unie, vyšetření zaplatí pojišťovny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna na to chce dát 300 milionů korun.

Kdo přijde včas, má (skoro) vyhráno

Onkologové tento projekt podporují. Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček řekl, že screeningová vyšetření a léčba nově zjištěných nádorů bude stát hodně peněz, přesto na tom pojišťovny uspoří. Léčba nádoru, který se zachytí v počátku, je levnější a úspěšnější. 

I v krizi zůstává naší prioritou, aby onkologická léčba byla dostupná, vysoce specializovaná a efektivní, uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Dodal také, že s přílivem moderních léků a léčebných metod je onkologie stále dražší. 

Prevence za miliardy se vyplatí

U VZP je pojištěno 60 procent obyvatel, pečuje přitom o víc než 66 procent všech onkologických pacientů v Česku. Za poslední tři roky stoupl počet klientů VZP léčených s rakovinou z 282 739 v roce 2010 na loňských 287 029. VZP dává ročně 1,2 miliardy korun na prevenci. Daří se tak zachytit stále více nádorů včas, kdy je léčba levnější.

Profesor Vorlíček připomněl, že ročně je v České republice nově zjištěno přes 77 tisíc zhoubných novotvarů a na rakovinu zemře přes 27 tisíc pacientů. Celkem u nás žije přes 450 tisíc lidí, kteří rakovinu měli nebo mají. Díky kvalitní péči se prodlužuje doba přežití onkologických pacientů. Všichni ale musejí být sledováni, což náklady systému navyšuje.

Povzbudivé výsledky u rakoviny prsu

Efekt screeningu se podle Vorlíčka nejvíc projevil u rakoviny prsu, na screening chodí 60 procent žen a úmrtnost už výrazně klesla. Naproti tomu u rakoviny slinivky břišní, kde screening ani prevence nejsou, zůstává úmrtnost vysoká.

Onkologové podporují zpřístupnění péče co největšímu počtu pacientů. V některých indikacích je podle Vorlíčka až padesátiprocentní podléčenost, problém je i s regionálními rozdíly v dostupnosti péče. Léčebná centra nyní mají paušální rozpočty, onkologové ale chtějí, aby se peníze rozdělovaly podle skutečného počtu léčených pacientů.

prevence rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.