Foto

Inspektoři osolili pořadatele
předváděcí akce dvěma miliony

28. 5. 2013

Česká obchodní inspekce uložila dvoumilionovou pokutu 1. České reklamní společnosti za promyšlenou manipulaci a agresivní nátlak na starší lidi při předváděcích akcích. Jde o jednu z nejvyšší pokut pro tyto firmy v Česku. Nedostatky zjistila ČOI při třech prezentačních akcích společnosti. Za užití nekalých praktik jí tak už uložila pokuty celkem za 2,47 milionu Kč. ČOI dále navrhla, aby bylo firmě zrušeno živnostenské oprávnění. 

"Inspektoři při svých kontrolách zjistili klamání spotřebitele o délce záruční lhůty, kdy namísto inzerované záruky osm let byla při uzavření kupní smlouvy poskytnuta záruka pouze dvouletá. Účastníci neobdrželi dárky slibované na pozvánkách," uvedl řekl ředitel inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Firma organizovala losování, při němž spotřebitel vyhrál výrobky do domácnosti. Výhra ale byla podmíněná nákupem výrobku za 35 000 korun. Kontroly dále zjistily nedostatky v chybějících informacích k výrobkům, které nebyly v češtině. Některé z výrobků byly neoprávněně označeny značkou shody CE. "Po kontrolách byla jednateli firmy ukládána opatření, na něž nereagoval, a proto mu byly uloženy tři pořádkové pokuty ve výši 90 tisíc korun," řekl.

Kontrola podmínek při prodejních akcích patří mezi prioritní v činnosti Plzeňského a Karlovarského inspektorátu ČOI. Porušení právních předpisů bylo od počátku roku prokázáno při více než 80 procentech kontrol. Kromě pohotových nabídek spotřebitelských úvěrů na nákup předváděného zboží, který způsobuje kolotoč dluhů, jsou podle Řezáče novinkou zpoplatněné VIP a klubové karty pro další nákupy. "To vše je výsledkem pozvánek na výlety, zájezdy a kulturní akce s příslibem hodnotných dárků, které jsou cíleně zaměřeny především na nejzranitelnější skupinu našich seniorů," dodal.

klamání zákazníků předváděcí akce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...