Na dovolenou s kartou,
nebo spíše s hotovostí?

Na dovolenou s kartou,
nebo spíše s hotovostí?

23. 7. 2014

Čas dovolených je tady a s ním i každoroční dilema, kdy a kde nakoupit valuty, nebo zda si vystačíte jen s platební kartou. Pokud začnete problém řešit s dostatečným předstihem, stanovte si kurz k nákupu eur či dolarů v rozumných mezích, který odpovídá kurzům solidních směnáren. To jsou zpravidla ty, kde neplatíte žádné poplatky, mají přehledný kurzovní lístek a nízké rozpětí v základním turistickém kurzu. Nákup v takové směnárně bývá většinou výhodnější v porovnání se směnou v bance.

Abyste se při nákupu cizí měny vyhnuli oblíbenému triku některých směnárníků, ptejte se vždy na přesný kurz a zároveň množství měny, jež dostanete za konkrétní částku, kterou chcete směnit. Jen tak můžete po směnárníkovi požadovat, aby sdělené podmínky transakce dodržel a nemohl se vymlouvat, že kurz, který vám před pár vteřinami řekl, platí jen od určité sumy a že tuto informaci má šikovně skrytou v nepřehledném kurzovním lístku.

Ještě větší obezřetnost je nutná při zpětné výměně cizí měny, která vám zbyla, zpět do korun. Existují směnárny, kde vám v případě vaší nepozornosti zcela legálně a bez možnosti reklamace smění peníze takovým kurzem, že na každém euru či dolaru přijdete klidně i o deset korun.

Na bankomat nespoléhat

Odborníci doporučují vybavit se na každou zahraniční cestu dostatečnou zásobou cizí měny, aby se turisté v případě nouze nedostali do zbytečných problémů. Není rozumné to zase přehánět, aby se nevystavovali zbytečnému riziku, že po návratu ztratí zbytečně moc na kurzovém rozdílu, ale není ani dobré vyrážet do zahraničí s deseti eury či dolary v kapse.

"Je stále ještě mnoho služeb a míst, kde platební kartou nezaplatíte, a to i v zemích, kde jsou elektronické platby široce rozšířené. Navíc v mnoha zemích je slušností dávat při osobní obsluze spropitné a přímo se to klienta očekává. Rovněž všude nejsou dostupné bankomaty," uvádí zástupci firmy Exchange.

Pozor na placení kartou

S použitím platební karty v zahraničí je spojeno i několik úskalí. Jednak jsou to poplatky za provedené transakce a dále kurz, kterým bude směna provedena do vaší domácí měny na účtu. Výběr z bankomatu bývá zpravidla tou nejméně výhodnou volbou. Pokud máte štěstí a vaše banka poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí neúčtuje, většinou je nějakou formou ,rozpustí' v kurzu, kterým výběr přeúčtuje do měny vašeho účtu.

Při platbě kreditkou u obchodníků se sice nemusíte obávat poplatku od banky, ale zase hrozí vyšší riziko zneužití karty, a také určitý poplatek si často napočítá sám obchodník, aby si kompenzoval náklady, které mu přijetím úhrady platební kartou vznikají. Může se jednat i o několik procent z placené částky.

Co říci závěrem? Na běžnou režii při pobytu na zahraniční dovolené si vezte hotovost v příslušné měně. Platební kartu však nezapomeňte přibalit. Hodí se pro případ nadstandardních nebo nečekaných výdajů.

dovolená peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.