Češi chtějí létat, pilotních
licencí výrazně přibývá

Češi chtějí létat, pilotních
licencí výrazně přibývá

30. 5. 2013

Lidí s pilotní licencí na motorové letadlo nebo kluzák v Česku rok od roku přibývá. Licenci na motorové letadlo má včetně komerčních pilotů 3864 lidí, v roce 2008 nedosahoval počet licencí ani tří tisíc. Podobně v Česku vzrůstá i počet registrovaných letadel. Ta si v poslední době pořizují zejména movitější lidé pro osobní potřebu, členů aeroklubů naopak kvůli finanční náročnosti tohoto sportu ubývá.

"Nárůst počtu letadel a vydaných licencí je odrazem trendu, kdy si zejména podnikatelé kupují soukromá letadla, která pak využívají jako dopravní prostředek při obchodních cestách," uvedl generální tajemník Aeroklubu ČR Jiří Dodal. Naopak členů národního aeroklubu, kteří ještě před zhruba patnácti lety představovali většinu lidí se sportovními pilotními licencemi, za poslední tři roky ubylo o 500 na zhruba 6300. Číslo zahrnuje piloty motorových i bezmotorových letounů i parašutisty a členy, kteří vůbec nelétají. Je to dáno finanční náročností výcviku, například školení na větroních ročně přijde na 20 až 30 tisíc korun. Mladí zájemci o pilotní výcvik se rekrutují především z řad dětí současných členů klubu, kteří jsou leteckými nadšenci.

Naopak pořízení soukromého letadla už není pro řadu movitějších lidí nedostupné. "Starší čtyřmístný letoun v solidním stavu se dnes dá pořídit za milion a půl a menší dvojmístný provozuschopný stroj je možné koupit i za 600 tisíc korun," řekl předseda aeroklubu v Šumperku Pavel Kundrata. Výraznější je situace u větroňů, které jsou cenově ještě dostupnější. Letuschopný kluzák se dá pořídit od 100 000 korun, roční náklady na provoz se pak mohou podle šéfa šumperského aeroklubu pohybovat kolem 20 tisíc.

Licenci na sportovní létání motorovými letouny má v Česku 2142 lidí, zbytek připadá na komerční piloty včetně pilotů dopravních letadel. Licenci na kluzák vlastní 4108 lidí. Letadel je v leteckém rejstříku registrováno 2394, stovka z nich připadá na velká dopravní letadla s hmotností nad 5,7 tuny.

hobby letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.