Na Pražském hradě bude čtyři 
měsíce zářit „božská Marilyn“

Na Pražském hradě bude čtyři
měsíce zářit „božská Marilyn“

29. 5. 2013

Pražská výstava o Marilyn Monroe ukáže slavnou herečku jako archetyp ženské krásy celé lidské historie. Expozice nazvaná jednoduše Marilyn zaplní od 30. května do 20. září reprezentativní prostory Jízdárny Pražského hradu a nabídne předměty spojené s „nejvíc sexy herečkou všech dob“ i zapůjčené umělecká díla. Téměř čtyřměsíční výstava se uskuteční v plánovaném termínu, přestože se během transportu z Itálie do Česka ztratila část jejího vybavení.

Pocta k výročí předčasné smrti

„Vše jsme vyřešili, pražská výstava bude shodná s tou z italského muzea Salvatore Ferragamo ve Florenci. Navíc ji obohatí zápůjčky srovnávající Marilyn s uměleckými díly minulosti. Expozice ukáže Marilyn jako složitější osobnost, než se jeví na první pohled,“ říká kurátorka výstavy Stefanie Ricciová. Ta je zároveň ředitelkou muzea ve Florencii vzniklého loni jako pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské hvězdy i Monroe milovala výtvory mistra ručně šité obuvi Salvatore Ferragama. Vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez vysokého jehlového podpatku.

Expozice, na kterou základní vstupné činí 240 korun a snížené polovinu, nabídne kolekci věcí z osobního života „božské Marilyn“ sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa. V rozlehlých výstavních prostorách s nepřehlédnutelným modelem atomové bomby zájemci naleznou desítky kostýmů i bot z filmů i soukromí herečky, různé dokumenty, fotografie, citáty, obálky časopisů a podobně.

Sepjetí s historickou ženskou krásou

Pro zdůraznění nadčasovosti její krásy jsou na výstavě přítomna umělecká díla jako například Kajícná Magdalena Francesca Furinioniho zapůjčená z muzea ve Vídni nebo Léda s labutí ze školy Leonarda da Vinciho, kterou zapůjčila Galleria degli Uffizi ve Florencii. Sepjetí Marilyn s historickou ženskou krásou dokumentuje i digitální reprodukce symbolu renesance, Botticelliho Venuše. Umění 20. století potom zastupují obrazy Andyho Warhola 10 Marilyn Monroe a Two Gold Mona Lisas.

Marilyn je jednou z prvních velkých kulturních akcí Správy Pražského hradu po nástupu prezidenta Miloše Zemana, který nad ní převzal záštitu. Výstavy za Zemanova předchůdce Václava Klause měly spíše konzervativní charakter.

herecké legendy výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.