Mahlerův dům v Jihlavě láká
na plakáty Alfonse Muchy

Mahlerův dům v Jihlavě láká
na plakáty Alfonse Muchy

17. 3. 2012

Autorizované původní tisky Alfonse Muchy z přelomu 19. a 20. století si mohou návštěvníci prohlédnout v jihlavském Domě Gustava Mahlera. Půjde o plakáty tištěné z litografických kamenů, kdy z každého kamene mohl být vytištěn jen určitý počet kusů.

„Mezi vystavovanými díly bude například plakát Sarah Bernhardt, série Denní doby nebo dvoumetrový plakát Dáma s kaméliemi,“ upřesnila Kateřina Smrčková z Domu Gustava Mahlera.

Výstava vznikla na základě spolupráce statutárního města Jihlavy se Západočeským muzeem v Plzni, které má díla ve sbírce od konce 19. století. Plakáty muzeum pořídilo k příležitosti výstavy, kterou pořádalo v roce 1898. Výstava začíná 21. března a potrvá do 3. června.

Alfons Mucha byl významným českým malířem a designérem, který se stal nejtypičtějším představitelem stylu Art Nouveau neboli secese. Proslavil ho plakát z roku 1894, který vytvořil na zakázku pro tehdy nejslavnější herečku té doby Sarah Bernhardt. Svým všestranným nadáním zasahoval do různých uměleckých oborů. Navrhoval kostýmy, jevištní dekorace, obaly knih, šperky, nábytek, ale i již zmíněné plakáty. Byl také malířem, jehož symbolické obrazy jsou dnes snad stejně známé jako jeho tisky. Alfons Mucha byl velkým vlastencem, a proto nelze opomenout jeho cyklus velkoformátových pláten – Slovanskou epopej, kterou tvořil celých 18 let svého života.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.