Aviatická pouť letos chystá
čtyři letecká představení

Aviatická pouť letos chystá
čtyři letecká představení

31. 5. 2013

Třiadvacátý ročník Aviatické pouti, která se uskuteční 1. a 2. června na pardubickém letišti, se bude proti dřívějším rokům více věnovat letectví a jeho historii ve střední a východní části Evropy. Přiletí více strojů z Ruska, kde se stará letadla stále více rekonstruují, proto také nese podtitul Tenkrát na východě. Od jiných leteckých dnů se Aviatická pouť liší originálním formátem divadelně pojatých představení, letos budou čtyři.

„Při velkoprostorovém představení chceme divákům ukázat nejen letové vlastnosti strojů, ale i bojové nasazení v konkrétních bitvách. Jsou to hrané scény, ale historicky doložené fakty z první i druhé světové války,“ uvedl předseda Sdružení Aviatické pouti Jaroslav Janda.

Akce se zaměřila více na osvobozování Československa, ať již na stroje západních spojenců nebo z východní fronty. „Letadel je stále víc a je z čeho vybírat. Podobnou koncepci bychom si před deseti lety nedokázali představit,“ řekl Richard Santus, který připravil náměty a scénáře hraných leteckých vystoupení.

Velkolepé letecké souboje

Hlavním magnetem pro návštěvníky budou po oba dny divadelní zpracování historických událostí. Lidé uvidí ukázky souboje německých Messerschmittů 109 se sovětskými stíhačkami Jak-1 a MiG-3, nálet na německá území ze základen na britských ostrovech, bombardování Pardubic v roce 1944 a boje československých letců při osvobozování vlasti. Některé stroje budou v Česku k vidění poprvé. V premiéře se představí například proudové letouny Gloster Meteor T.7 a Dassault-Dornier Alpha Jet, bombardéry P-47 Thunderbolt, A-26 Invader či létající pevnost B-17 nebo cvičný letoun Focke-Wulf Fw-44 Stieglitz.

Pozemní expozice i hudba

Kromě leteckých ukázek a scének bude pro návštěvníky připraven i rozsáhlý pozemní program s vystavenými letouny a technikou. „Na západním konci letiště bude vybudováno retro městečko Československé lidové armády, které svým rozsahem předčí vše, co se v minulosti pořádalo,“ sdělil Janda. K vidění bude například padesátka legendárních vozů Praga V3S, populárních "vejtřasek", v mnoha modifikacích a s různými nástavbami. Lidé si budou moci také prohlédnout průřez letounů používaných současnou českou armádou. Na letišti budou také koncertovat populární hudební skupiny. V pátek vystoupí slovenský Elán, v sobotu kapela Čechomor. Podrobný program je uveden na webu akce.

Minulý rok pořadatelé napočítali asi 25 tisíc diváků. Kvůli opravám silnic ve městě se dají očekávat komplikace v automobilové dopravě. Pro návštěvníky bude připraveno parkování na uzavřeném úseku silnice I/37 od Dražkovic po Paramo a také na dostihovém závodišti. Organizátoři ale doporučují využít co nejvíce MHD a železnici, zvláštní vlaky pojedou až do areálu letiště po bývalé vlečce.

letadlo přehlídka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...