Foto

Potomci chtějí přispívat rodičům
na penzi, ale pětina na to nemá

30. 5. 2013

Téměř všichni lidé chtějí finančně podporovat své rodiče v penzi, více než pětina z nich si to však nemůže dovolit. Přes 70 procent Čechů je informováno o výši penze svých rodičů a dvě třetiny z nich se shodují na tom, že tento příjem je pro rodiče zcela nedostačující. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo mezi 453 respondenty, kteří mají rodiče v důchodovém věku.

Jen pětina seniorů nepotřebuje od své rodiny žádnou podporu. Z této jedné pětiny ale pouze 40 procent má dostatečný příjem z důchodu. Zbylých 60 procent má vedle penze ještě jiný zdroj příjmu nebo úspory, takže tito senioři jsou schopni své náklady v penzi pokrýt bez pomoci rodiny.

"Díky tomuto průzkumu jsme zjistili, že lidé nejsou vůči svým rodičům v penzi lhostejní a naprostá většina se je snaží podporovat, jak je v jejich silách," uvedla Vendula Kodetová z Diakonie CČE, která je jedním z partnerů programu Plníme přání seniorům. Ne vždy je však mohou finančně podpořit tak, jak by chtěli. "V době, kdy mnozí z nich splácí hypotéky, přispívají si sami na vlastní budoucí penzi nebo spoří pro své děti, je další takový výdaj pro rodinu někdy neúnosný," dodala Kodetová.

Nejčastěji by lidé svým rodičům mohli přispívat částkou mezi 1000 až 3000 Kč. Touto sumou by přispívala čtvrtina z těch, kteří si vůbec mohou nějaký příspěvek dovolit. Nejštědřejší jsou lidé v Jihočeském kraji, více než 5000 Kč by tam svým rodičům dávalo 15 procent z nich. S velkou mezerou pak následuje kraj Moravskoslezský s šesti procenty a Praha s pěti procenty.

Více než pětina účastníků průzkumu připustila, že si nemohou dovolit své rodiče finančně podpořit vůbec, ačkoliv by chtěla. Nejmarkantnější to je ve Zlínském kraji, kde nemůže podpořit své rodiče z důvodu nedostatku vlastních financí téměř polovina dotazovaných. Následuje Ústecký kraj s 28 procenty a Olomoucký kraj s 27 procenty. Nejlépe jsou na tom Jihočeši, zde by nemohlo svým rodičům přispět pouze 11 procent dětí.

penze senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.