Hrůzný den, kdy zahynulo čtrnáct
československých horolezců

Hrůzný den, kdy zahynulo čtrnáct
československých horolezců

31. 5. 2013

Bylo to nejničivější zemětřesení v historii Peru. Poslední květnový den roku 1970 daly silné otřesy do pohybu mohutnou lavinu ledu, zeminy a kamení, která smetla několik vesnic v okolí Huascaránu. Druhá lavina zasypala základní tábor čtrnácti československých horolezců... Výprava tak získala tragický primát – poprvé v dějinách horolezectví zahynula při neštěstí celá expedice do jednoho muže. V celém Peru tehdy přišlo o život 70 tisíc lidí.

Liberečtí a jablonečtí horolezci původně chtěli zdolat nejvyšší vrchol severoamerického kontinentu Mount McKinley. Měli ale smůlu – době nastupující normalizace se totiž jevilo jako krajně nevhodné cestovat na území USA, a tak tam nesměli.

Místo Aljašky si tak horolezci hledali jiný cíl. Volba nakonec padla na peruánský Huandoy, extrémně těžkou jižní stěnu. Jenže 18. května se v banálním térenu smolně zabil nejlepší lezec celé výpravy Ivan Bortel. Zbývajících čtrnáct účastníků expedice zvažovalo návrat do Československa, nakonec si ale bohužel vybrali náhradní cíl – šestitisícovky Pisco a Huascarán (6768 m), nejvyšší vrchol peruánských And, pod nímž pak našli svůj hrob...

Československo tehdy naráz přišlo o elitu horolezectví. Do výpravy patřil i známý fotograf Vilém Heckel, který byl ve svých 52 letech jejím nejstarším členem.

O devětadvacet let později, v roce 1999, zavalila pod Huascaránem mnohem menší lavina skupinu sedmi českých horolezců. Ti však měli na rozdíl od svých předchůdců štěstí a nakonec vyvázli bez zranění.

dobrodružství hory
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.