Litoměřice lákají na tajnou
nacistickou továrnu Richard

Litoměřice lákají na tajnou
nacistickou továrnu Richard

31. 5. 2013

Litoměřice turistům ukážou, jak vypadal vápenný důl přestavěný na nacistickou tajnou podzemní továrnu Richard. Důl samotný je však veřejnosti nepřístupný, v jeho části totiž spočívá úložiště radioaktivního odpadu. Expozice, která ho připomíná, je tedy v městském podzemí. Veřejnosti bude přístupná od soboty 1. června.

"Před dvěma lety se začalo mluvit o tom, že se otevře přímo důl Richard. To se ale z bezpečnostního hlediska ukázalo nereálné a nerealizovatelné," vysvětlila ředitelka Centra cestovního ruchu Litoměřice Anna Matulová. Centrum se proto rozhodlo využít prázdnou podzemní chodbu v majetku města a pro turisty připravit ukázku toho, jak důl Richard vypadal v různých obdobích svojí existence.

"První část přibližuje důl na vápenec, druhá atmosféru továrny v době druhé světové války a třetí současnost - tedy jaderné úložiště," popsala Matulová. Na vytvoření expozice se tak podílel i Památník Terezín a Správa a údržba úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), která v dole Richard skladuje nízko a středně radioaktivní odpad, například z nemocnic nebo výzkumu.

Zpřístupnění podzemní chodby s několika odbočkami musel povolit báňský úřad. Kromě informačních panelů v češtině, angličtině a němčině v ní turisté uvidí například důlní vozík, kopie původních cedulí z podzemní továrny, dobové nářadí a náčiní, ale i řez sudem s radioaktivním odpadem.

Původně byly prostory dolem na vápenec, nacisté je však za války přeměnili na podzemní továrnu, skrytou před zraky spojeneckých bombardérů. V továrně Richard se vyráběly především motory do nejlepších německých tanků, v plánu okupantů byla i výroba speciálního paliva pro nejmodernější proudové stíhačky Messerschmitt a údajně i rakety V2. To už však naštěstí nestihli.

Důl v podstatě fungoval jako koncentrační tábor a byl prý jediný, který nebyl osvobozen, ale byl údajně dobrovolně rozpuštěn samotnými nacisty. Ti se celý komplex Richard pokusili na poslední chvíli vyhodit do povětří, a to pomocí prý až čtyři kilometry dlouhého elektrického vedení, které sahalo až k Terezínské křižovatce. Dodnes nebylo zcela věrohodně vysvětleno proč výbuch nenastal. Elektrické vedení snad na poslední chvíli přesekl jeden z polských dělníků. Přesto v dole během války zahynulo na více než 4000 pracovníků.

Nyní jsou chodby továrny Richard nepřístupné, v části z nich je umístěno úložiště radioaktivního odpadu. Ostatních asi 35 kilometrů podzemních chodeb je ve špatném stavu.

2. světová válka naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.