Vzpoura v Plzni poprvé nahlodala
tehdejší socialistický režim

Vzpoura v Plzni poprvé nahlodala
tehdejší socialistický režim

1. 6. 2013

Po vzdoru rozlobených Plzeňanů proti měnové reformě 1. června 1953 si komunističtí aparátčíci poprvé od svého nástupu velmi silně uvědomili, že jejich režim je závislý také na nějaké sociální stabilitě. A že některá ta jejich opatření dávají záminku k nepokojům širších rozměrů. Protesty v Plzni a dalších městech před sedmdesáti lety byly prvními masovými projevy nesouhlasu s tehdejším režimem.

„Proto se po celá 50. léta ceny výhradně snižovaly. Během těchto let se to stalo asi devětkrát a první zlevnění přišlo už koncem roku 1953,“ vzpomíná Jakub Šlouf ze Státního oblastního archivu Praha. „Někteří autoři dokonce popisují, že když v roce 1956 probíhal v Maďarsku puč proti komunismu, tak v Čechách došlo opět ke snížení cen,“ uvedl.

Po měnové reformě zavládl v Plzni velký represivní tlak. Následovaly trestní i pracovní postihy stovek účastníků, šlo doslova o mstu za demonstrace. Ve Škodovce, v jejíchž dílnách 1. června ráno vzpoura začala, bylo asi 1400 pracovníků postiženo mimosoudně, tedy pracovní a odborovou cestou. Byli přeřazeni na horší práce, byla jim odňata dovolená, odmítali jim dávat posudky pro děti do škol a odnímaly se jim podnikové byty. Bylo také vystěhováno hodně lidí z centra města. „To velmi zvyšovalo strach ve společnosti, což byl výrazný důvod, proč se podobné incidenty už neopakovaly,“ podotkl Jakub Šlouf.

Podle Petra Bednaříka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se z celostátních médií tehdy o těchto událostech nikdo nic nedozvěděl. „Lidé si tam 3. června přečetli, že se v Plzni provolávala hesla na podporu Gottwalda a měnové reformy,“ sdělil. Pouze plzeňská Pravda 5. června 1953 otiskla, že "se pracující 1. června vypořádali s reakcí, která je vlákala do protistátní demonstrace, a že dělníky strhla buržoazie, například živnostníci."

Šlo tenkrát o jediné tehdejší médium, které připustilo, že se v Plzni něco dělo.

komunismus měna
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.