Karel IV. veze korunovační
klenoty na hrad Karlštejn

Karel IV. veze korunovační
klenoty na hrad Karlštejn

1. 6. 2013

Z Prahy na Karlštejn se vydal královský průvod v čele s císařem Karlem IV. Jeho účastníci mají za úkol v dobových kostýmech v duchu tradic dopravit do karlštejnské kaple svatého Kříže korunovační klenoty (jejich kopie). Průvod bude mít několik zastávek v obcích podél Berounky, kde je pro příchozí připraven i doprovodný program.

Úlohy největšího z Čechů Karla IV. se ujal herec David Suchařípa, který nahradil nedávno zesnulého Vladimíra Čecha. Manželku Otce vlasti Elišku Pomořanskou představovala Iveta Jiříčková, která rovněž vystřídala herečku Deboru Štolbovou.

Císař římský a král český se svou chotí a doprovodem zamíří z Chuchle přes Radotín a Černošice do Dobřichovic, kde se na zámku uskuteční představení muzikálu Noc na Karlštejně. Nedělní část průvodu povede podél Berounky přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň až na Karlštejn.

Nejen na karlštejnské louce bude pro prostý lid připraven doprovodný program. Například v Radotíně své písně zapějí Michal Prokop a Kamil Střihavka. Součástí závěrečného reje pak budou pečení placek, lukostřelba, šermířské souboje, boj hadrovými "bijáky", dvorské i cikánské tance, dětský rytířský pěší turnaj nebo dobové farmářské trhy.

Královský průvod se koná vždy o prvním červnovém víkendu a je pomyslným pokračováním tradice, kterou založil Karel IV., který uchovával na Karlštejně korunovační klenoty Svaté říše římské. Každoročně po Velikonocích je ale nechával v Praze ukazovat věřícím. Pak byly opět převezeny na Karlštejn.

Podrobný popis trasy i program Královského průvodu najdete na adrese www.kralovskypruvod.eu.

Karel IV. Karlštejn naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.