Co jíst a pít?

Co jíst a pít?

20. 3. 2012

Nakoukla jsem do knížky Hormony štěstí od Thierry Hertoghe a Margherity Enricové. Oslovila mě. Chci se o některé myšlenky podělit.

Hned na úvod je psáno, že v životě jsme my tím nejlepším lékem sami sobě. Utvářejí nás hormony. Jsme to, co jíme. Je to věda poznat, který hormon nám chybí a kterého máme přebytek. Sklony získáváme už v těle své maminky. Co s tím? Snažme se být co nejvíce přírodní. Zařaďme jídla neupravovaná. Syrovou zeleninu a ovoce. V ničem se neomezujme a nic nepřehánějme. Nejvíce chyb uděláme právě tím, že si určité potraviny odříkáme. Naše tělo pak trpí. Jsme unavení, obézní, mentálně postižení. Chybí nám svaly, máme špatné kosti. Vše to je naše vina. Tak pryč s dietou! Jedinou dietou ať je střídmost!

Střídmost platí nejen pro přijímání potravy, ale taky pro fyzickou i duševní zátěž. Ani sport, a ani žádnou jinou aktivitu nepřehánět. Vše s mírou!

Důležité je:

- Dodržovat čas jídla a nejíst pozdě večer

- Kousat pomalu, jíst klidně a bez spěchu

- Vybírat si pestrou stravu

- Kontrolovat kvalitu potravin

- Vyhýbat se jídlům připravovaným při vysoké teplotě

- Konzumovat jídlo s proteiny

- Omezit mléčné výrobky

- Vyhýbat se rafinovaným potravinám

- Jíst cereálie pouze naklíčené

- Jíst zdravé sacharidy

- Vybírat si správné tuky

- Nemíchat ovoce s ostatními potravinami

- Doplňovat nedostatky živin stopovými prvky

- Pít hodně vody

- Nepít nebo omezit povzbuzující, sycené nápoje a alkohol

- Dvakrát týdně vynechat večeři nebo jíst jen málo

A proč je důležité pít hodně vody? Lidské tělo v podstatě tvoří z velké části voda - v těle muže vážícího 70 kilo je asi 42 litrů vody, z toho 28 litrů je mezibuněčné tekutiny a 14 litrů nitrobuněčné. Z nich připadá 9 litrů na tkáňový mok a 5 litrů na lymfu přítomnou v cévách.

Dospělý muž se sedavým způsobem života denně potřebuje minimálně 2,9 litrů tekutiny, která nemusí nutně pocházet z vody, kterou pije. Průměrně 1,65 litru přijme z polévek a nealkoholických nápojů bez kofeinu. Další litr zůstane po trávení pevných jídel a 25 centilitrů vyprodukuje sám organismus v důsledku oxidačních procesů.

Lidské tělo ztratí zhruba 2,5 – 2,9 litrů vody denně, nikdy ne méně než 1,5 litru. Dvě třetiny jsou vyloučeny ledvinami v podobě moči, jedna třetina jde mimo ně: Kůží 0,4 l jako pot (v teplém prostředí a zvláště při intenzivní tělesné námaze tělo může vyloučit až několik litrů denně!), 0,4 l odchází nosem při dýchání, 0,2 l stolicí.

Zde je přibližný výpočet, jak zjistit, kolik pít tekutin:

výška v cm + váha v kg : 100 = denní spotřeba vody

Není to jen únava, kterou pociťujeme při nedostatku tekutin. Je to i nebezpečí tvorby ledvinových kamenů, rakovina prsu, rakovina tlustého střeva, obezita u dětí a dospívajících, nedomykavost chlopní, dysfunkce slinných žláz. Zkrátka celkové zhoršení zdravotního stavu u starších osob.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...