Hygienici varují před příliš
uzenými klobásami

Hygienici varují před příliš
uzenými klobásami

2. 6. 2013

Hygienici varují před konzumací přeuzených jídel, jakými jsou například uzené klobásy opečené na uhlí. Obsahují podle nich škodlivé látky. Pracovníci Krajských hygienických stanic proto budou taková jídla v létě u stánků kontrolovat a měřit obsah škodlivin v nich. Chtějí veřejnost přimět k zamyšlení nad stravovacími návyky.

„Typické jsou například moravské uzené klobásy s černým povrchem připravené na grilech a podávané lidem na různých akcích. Takové pokrmy obsahují polyaromatické uhlovodíky,“ uvedla brněnská hygienička Jana Laštovičková. Jsou podle ní pro lidský organismus škodlivé a jejich přílišná konzumace může vést až k rakovině žaludku či tlustého střeva.

„Jestliže je jídlo vyrobeno jako uzené, tak nemá smysl jej ještě znovu upravovat uzením na grilech nebo v komínech. Především grilovaná klobása by v nabídce neměla být, je to výrobek zpracován jinak, než k jakému účelu byl vyroben,“ podotkla hygienička. Lidé by podle ní neměli takové výrobky kupovat zejména dětem. Když už chce někdo jíst klobásu, vhodnější způsob přípravy je její uvaření ve vodě, řekla hygienička.

Kromě klobás a uzených výrobků budou hygienici v létě kontrolovat také správný postup při výrobě a podávání točené zmrzliny, lahůdkářských výrobků a dalších potravin.

grilování klobásy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...