Po Praze bojuje s vodou Mělník,
záplavová vlna se blíží k Ústí

Po Praze bojuje s vodou Mělník,
záplavová vlna se blíží k Ústí

5. 6. 2013

Poté, co Praha odolala náporu velké vody z přeplněné Vltavské kaskády a řeka po kulmivaci 3300 metrů krychlových za sekundu pomalu klesá, pozornost celé země se upíná k Mělníku. Na soutoku Vltavy a Labe se vytvořilo obrovské jezero, takže byl vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení a na evakuaci bylo připraveno 1500 lidí.

Bariéry, které chrání mělnické části Pškovku a Mlazice sice prosakují, ale zatím vzdorují. „Už jsme v podstatě za kulminací, to znamená, že jsme to dosud ustáli. Jsme zhruba deset centimetrů pod korunou hráze,“ konstatoval starosta Ctirad Mikeš. Hladina v Mělníku je podle něj nyní stabilizovaná, to znamená, že se nezvedá, ale zatím ani neklesá.

Nyní bude důležité, jak silně udeří Labe dále na severu, především v Ústí nad Labem a v Děčíně. V obou městech, kde by řeka měla dosáhnout maxima ve středu večer, bylo už evakuováno tisíce lidí. V Ústí byly uzavřeny oba silniční mosty spojující čtvrť Střekov se zbytkem města. Městská část je tak přístupná pouze speciální vlakovou linkou.

Kvůli záplavám bylo v Česku celkem evakuováno téměř deset tisíc lidí, další tisíce domácností se ocitly bez proudu. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Policie nyní eviduje osm obětí na lidských životech.

Povodně uzavřely více než 150 úseků silnic. Nejčastější příčinou je zaplavení silnice, ale voda některé úseky také zanesla bahnem a místy leží spadané stromy. Většinou se jedná o silnice druhých a třetích tříd, ale voda ztěžuje provoz i na dálnici D5 na Berounsku.

záplavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.