Německý Pasov
se děsí apokalypsy

Německý Pasov
se děsí apokalypsy

3. 6. 2013

Na jihu a východě Německa dál stoupají hladiny rozvodněných řek. Nejdramatičtější situace je v bavorském Pasově, jehož centrum zaplavily rozlité řeky Dunaj a Inn. Očekává se, že obě řeky dnes dosáhnou svého historického maxima. I na dalších místech v Německu panují obavy, že rozměry nynějších záplav překonají ničivé povodně z léta 2002. Voda z Dunaje způsobuje problémy také v sousedním Rakousku, dramatická situace je i v Polsku, naopak ve Švýcarsku a na jihozápadě Německa hladiny řek opadají.

Hladina Dunaje v Pasově dosáhla téměř 13 metrů, a překoná tak dosavadní historické maximum z roku 1501. Normálně má Dunaj ve městě okolo 4,5 metru, při stoleté vodě před 11 lety vystoupal na 10,81 metru.

Kromě Pasova je situace velmi vážná také v Rosenheimu, kde stojí v ulicích 1,5 metru vody a kvůli rozlitému Innu byla evakuována další čtvrť. Celkem byl stav katastrofy vyhlášen na deseti místech Bavorska, v řadě měst této největší německé spolkové země zůstaly dnes zavřené školy a nejezdí vlaky kvůli přerušeným tratím.

Varování před katastrofou nadále platí také na mnoha částech východoněmeckých spolkových zemí Durynska a Saska, kde musely do zasažené oblasti opustit už tisíce lidí. "Lze předpokládat, že výše hladin dosáhne stavu při povodních z roku 2002 a mohla by být i překonána," oznámil krizový štáb severosaského kraje, jehož střediskem je Lipsko.

V Sasku se očekává zhoršení situace i kvůli přílivu povodňové vlny ze sousedního Česka a příznivé nejsou ani předpovědi meteorologů, které varují před dalším deštěm na východě a jihu Německa. V podkrušnohorském městě Zwickau podle místních rozměry katastrofy již přesáhly rok 2002 a evakuace hrozí až 18 tisícům obyvatelům centra.

Hladina Dunaje dál stoupá v Rakousku. Severovýchodní spolková země Dolní Rakousy při hranicích s Českem očekává, že evropský veletok během dopoledne dosáhne hranice deseti metrů a k večeru se přiblíží k 11 metrům. Na stejné výši byl i při ničivých záplavách v srpnu 2002. Rozvodněný Dunaj částečně zatopil už několik rakouských měst na svém toku, mezi nimi i historický Melk.

V Polsku panuje nejhorší situace podle tamních médií v Dolním Slezsku, kde voda zatopila hospodářství a místní komunikace v desítkách obcí. Po nočních deštích zůstává hladina řek vysoká. Situace se však podle úřadů stabilizuje, vody v řekách nepřibývá, ani nedošlo k novým lokálním případům vylití z koryt, místy naopak voda klesla.

záplavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.