Symboly ničivých povodní v Česku:
Troubky, Metly i lachtan "útěkář"

Symboly ničivých povodní v Česku:
Troubky, Metly i lachtan "útěkář"

4. 6. 2013

Prakticky každé velké záplavy mají své mediální symboly. Obvykle jsou to nejvíce postižené obce, ale v roce 2002 se takovým symbolem stal i lachtan Gaston, který velkou vodu využil k pro něj osudnému útěku za svobodou.

Červenec 1997: Troubky na Přerovsku

Do Troubek vtrhla voda 7. července 1997 večer. Mohutný příval z rozlité Bečvy doslova smetl na 150 rodinných domů, v jejich troskách zahynulo devět lidí. Voda někde dosahovala až půldruhého metru. Většina z domů, které povodeň přežily, byla vážně poškozena, 335 jich muselo být později strženo. Celková škoda byla odhadnuta na 700 milionů korun.

Červenec 1998: Kounov na Rychnovsku

Povodeň zaplavila tři desítky obcí na Rychnovsku a Náchodsku. Zřejmě nejvíce poničen byl Kounov, kde rozvodněný Zlatý potok připravil o život dva lidi a v místní části Hluky zničil asi deset domů. Celkem voda v Kounově napáchala škody za asi 100 milionů korun a obci vynesla přezdívku východočeské Troubky.

Srpen 2002: Zálezlice, Metly a ZOO Praha

V Zálezlicích, ležících na mírném kopci nedaleko soutoku Vltavy a Labe, spadlo v důsledku ničivé povodně 121 domů a hospodářských stavení. Škody se vyšplhaly přes 200 milionů korun. Od té doby se obec v podstatě celá znovu obnovila a počet jejích obyvatel dokonce stoupl.

Zkázu Metel na Strakonicku měl na svědomí nedaleký rybník, jehož hráz se nad ránem 13. srpna 2002 protrhla. Přívalová vlna, dosahující až šesti metrů, se následně prohnala středem obce a zničila 15 domů. Jeden člověk při tragédii zahynul. Voda v malé obci se zhruba 50 stálými obyvateli způsobila škodu více než 100 milionů korun.

V Praze se symbolem povodní stala kromě vyplaveného Karlína také zoologická zahrada. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků. Mediálně nejsledovanější byl únik lachtana Gastona, který se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa, kde navzdory snaze ošetřovatelů pošel vysílením.

Duben 2006: Hřensko na Děčínsku

Malebná obec u soutoku Labe a říčky Kamenice mívá problémy s velkou vodou poměrně často. V letech 2002 a 2006 však bylo Hřensko postiženo mimořádně těžce, neboť se prakticky celé ocitlo pod vodou.

Červen 2009: Jeseník nad Odrou na Novojičínsku

Noční blesková povodeň vtrhla do Jeseníku podle svědků tak rychle, že někteří lidé ani nestačili utéct na půdy. Ve vlastním domě utonuli dva muži, starší ženě selhalo srdce při záchraně před vodou a další žena zemřela na následky zdravotních komplikací v době, kdy se k ní nemohli dostat záchranáři. Po opadnutí vody šlo v Jeseníku k zemi 19 domů.

Srpen 2010: most v Chrastavě na Liberecku

Povodňová vlna na říčce Jeřici prošla Chrastavou hned dvakrát a centrum obce zatopila do více než metrové výšky. Velká voda kromě jiného zničila devět mostů a pět lávek. Byl mezi nimi i secesní železobetonový most z roku 1907, ze kterého se zachoval jen jediný sloup veřejného osvětlení. Most byl znovu postaven. Při jeho slavnostním otevření loni v září byl z airsoftové pistole postřelen tehdejší prezident Václav Klaus.

záplavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.