Nejpřekládanějšího španělského 
básníka frankisté bez soudu popravili

Nejpřekládanějšího španělského
básníka frankisté bez soudu popravili

4. 6. 2013

Španěl Federico García Lorca se dožil jen 38 let, přesto je dodnes nejpřekládanějším španělským básníkem a dramatikem. Umělec, který se hlásil k významnému literárnímu hnutí první poloviny 20. století, „generaci roku 27“, byl ale také malířem, klavíristou či hudebním skladatelem. García Lorca dokázal propojit prvky andaluské lidové poezie s moderními básnickými směry jako byly futurismus, dadaismus či surrealismus.

García Lorca, který se narodil před 115 lety, 5. června 1898, se už během studií výrazně podílel na aktivitách literární avantgardy. První sbírka Dojmy a krajiny mu vyšla v roce 1918, celosvětově jej ale proslavily především Cikánské romance či Písně a divadelní hry jako Krvavá svatba, Dům Bernardy Alby nebo Pláňka. Brzy se zařadil mezi nejznámější básníky a dramatiky své země. Krátce po vypuknutí Frankova povstání v roce 1936 byl pro neskrývané levicově republikánské smýšlení zatčen a 19. srpna bez soudu popraven.

Frankisté totiž Federica Garcíu Lorku nenáviděli – coby republikána, homosexuála a lidového básníka“, který prý „svým perem způsobil více škody než jiní pistolí“. I poté, co už s rozdrcenou lebkou a provrtáno několika projektily leželo tělo jen osmatřicetiletého přívržence levice v hromadném hrobě, plivali katani na Lorku a navrch nadávali mrtvému básníkovi do „rudých buzerantů“. Ostatky vynikajícího poety se dodnes nepodařilo identifikovat.

 

Milenecký poměr
s geniálním malířem?

Velmi inspirativní byl Lorkův vztah k Salvadoru Dalímu, do kterého byl zamilován. Jestli geniální malíř Lorkovy city opětoval, nelze s jistotou potvrdit. Dalí se k tomu nikdy přímo nevyjádřil, pouze po mnoha letech označil Lorku za svého přítele z mládí.

básníci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%