Tři čtvrtiny alkoholu vypijí Češi
v nejlevnějších podnicích

Tři čtvrtiny alkoholu vypijí Češi
v nejlevnějších podnicích

5. 6. 2013

U Čechů patří pivo k nejrozšířenějšímu alkoholickému nápoji a loni za poslední půlrok ho Češi konzumovali v 83 procentech konzumace alkoholu mimo domov. Tvrdý alkohol a víno lidé konzumovali v 18 procentech, respektive v 15 procentech, případů konzumace alkoholu mimo domácnost.

Přibližně tři čtvrtiny alkoholu vypijí Češi v nejlevnějších podnicích, pětina alkoholu se zkonzumuje v zařízeních střední cenové kategorie a jen minimum (2 procenta) v nejvyšší cenové úrovni. V rámci jednoho posezení vypili Češi pivo v průměru za dvě a půl hodiny, víno téměř za tři a tvrdý alkohol za téměř čtyři hodiny. Vyplynulo to z průzkumu zaměřeného na spotřebu alkoholu nejméně jednou měsíčně mimo domácnosti pod názvem OOHAC (Out-of-Home-Alcohol Consumption) v České republice během druhého pololetí minulého roku.

"V rámci průzkumu jsme se podívali nejen na údaje o konzumaci alkoholických nápojů samostatně, ale i v jejich různých kombinacích. Jelikož pivo patří k nejrozšířenějšímu alkoholickému nápoji, sledovali jsme, jaký podíl příležitostí představuje konzumace samotného piva a v kombinaci s jinými destiláty, přičemž jako destiláty chápeme alkoholické nápoje s vyšším obsahem alkoholu, než má pivo a víno. Zjistili jsme, že Češi nemají příliš rádi míchání několika alkoholických nápojů současně a více konzumují tyto nápoje samostatně. Například při 10 procentech příležitostí konzumovali Češi pivo v kombinaci s tvrdým alkoholem, přičemž samotné pivo konzumovali v 69 procentech příležitostí," doplňuje Mgr. Marcela Barvínková, Senior Research Consultant ze společnosti GfK.

Nejvíce alkoholu se vypije v levných lokálech

Přibližně tři čtvrtiny veškerého alkoholu vypili Češi v nejlevnějších podnicích. Pětina alkoholu se zkonzumovala v zařízeních střední cenové kategorie a jen minimum (2 procenta) v nejvyšší cenové úrovni. Mezi dvě nejfrekventovanější zařízení, kde lidé vypili nejvíce alkoholu, patří hospody a restaurace, případně pizzerie. Ve zmíněných zařízeních se uskutečnilo 70 procent všech příležitostí konzumace alkoholu. V hospodách se zkonzumovaly necelé dvě pětiny alkoholu, v restauracích případně v pizzeriích se vypila třetina alkoholu. Na kulturních a sportovních událostech, diskotékách a v klubech lidé zkonzumovali 13 procent alkoholu a podíl ostatních zařízení (bufety, bary, vinárny, kavárny) je kolem pěti procent, případně méně.

Češi vypijí za půlrok v průměru sedm půllitrů piva

Zajímavým údajem je konzumace těchto nápojů podle počtu vypitých sklenic u lidí, kteří alespoň jednou za měsíc pijí alkohol mimo domov. U piva jsme vzali v úvahu půl litrové sklenice, při víně dvoudecové a při destilátech panáka o objemu 0,04 litru. Podle počtu vypitých sklenic jsme zjistili, že za poslední půlrok minulého roku u mužů na necelých osm půllitrů piva připadla necelá sklenku vína a téměř dva panáky destilátů. U žen je podíl vypitých alkoholických nápojů jiný než u mužů. Ženy vypijí větší podíl vína a tvrdého alkoholu a menší podíl piva než muži. Ženská populace pije ve větší míře destiláty s nižším obsahem alkoholu (ovocné vodky, likéry případně koktejly) a muži preferují spíše ovocné destiláty, tuzemské rumy případně whisky. Konzumace některých kategorií například neochucených vodek, hořkých bylinných likérů je u obou pohlaví srovnatelná.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.