Putování po řeckých ostrovech:
Karpathos - místo, kde se zastavil čas

Putování po řeckých ostrovech:
Karpathos - místo, kde se zastavil čas

9. 6. 2013

Oproti svým větším a známějším bratrům a sestrám, jako jsou Rhodos, Kréta, Samos či Korfu, je opomíjený. České cestovní kanceláře jej mají v nabídce až v posledních letech, ale i přesto se nestal centrem zájmu turistů. Je to dobře, protože zůstává turistickým ruchem málo poznamenán. Zároveň je pochopitelné, že se nestal oblíbeným turistickým cílem, protože je opravdu hodně zvláštní a mnohé může zklamat.

Měli by se na něj vypravit především lidé, kteří hledají klid, opuštěné pláže, příjemné lidi. Kdo má rád ruch a obrovské hotelové komplexy, ať Karpathos vynechá.

Karpathos je hodně hornatý kousek země uprostřed moře, patří mezi Dodekanéské soustroví podobně jako třeba Rhodos neb Kos. Je však od nich velmi odlišný. Je hornatý a právě v jeho kopcích je ukryta řada typických vesniček, ve kterých jako by se zastavil čas. Do některých se organizují výlety autobusem, upozorňujeme, že pohled z okna na klikatících se serpentinách je opravdu jen pro otrlé, do jiných se dá vypravit místní linkou. Je to větší zážitek, ale počítejme s tím, že jsme na ostrově, kde se opravdu zastavil čas. Na nějaké jízdní řády se tu moc nehledí, když potřebuje vysadit babička s husou v košíku, řidič autobusu klidně zajede o pár kilometrů jinam, než vede jeho trasa, protože babička přece nemůže jít do svého opuštěného domku pěšky, to dá rozum. Podobné situace se už dají zažít jen na velmi málo místech v Řecku.

Karpathos je ideální pro zdatné turisty, ale nemusejí se ho bát ani lidé, kteří dávají přednost polehávání na plážích. Pláže jsou tady nadherné, některé připomínají Karibik, ale pozor, hotely jsou na nich často v odlehlých místech, takže nepočítejme s romantickými městečky, do kterých se dá večer vyrazit na promenádu. Obvykle se jedná o pár hotelů, jeden supermarket, tavernu a kolem široko daleko nic. Je dobré si přibalit boty do vody, tady je příroda divoká a v moři je spousta mušlí, ježků, kamenů, zkrátka tady jsme opravdu v moři, ne na upravené pláži luxusního hotelového komplexu. Také je předem dobré vědět, že na většině míst ostrova fouká silný vítr. Opravdu silný. Šátek na hlavu přijde vhod.

Karpathos není pro líné bábovky. Kdo má problémy s pohybem nebo jiné zdravotní obtíže, měl by pečlivě prozkoumat do jakého místa přesně jede, jestli se nebude jednat o ubytování u odlehlé pláže a k nejbližší taverně to nebude pořádný pěší výlet. Karpathos je naopak ideální pro ty, kdo si rádi půjčují auto a vyrážejí na výlety.

Místem, kde se dá prožít dovolená trochu rušnější a zároveň klasická je jeho hlavní město Pigadia. V něm jsou dobře vybavené hotely i pláže, ale je jasné, že k romantickým opuštěným zátokám mají daleko. Prostě jde o dobře udržované městské pláže, nic ví a nic míň od nich nečekejme. Pigadia je ovšem hezké městečko, večer se krásně rozsvítí a dá se v něm několik hodin dobře procházet. Jedná se o přístav, který je nejdůležitějším místem ostrova, přijíždějí do něj lodě z okolích ostrovů, například z Rhodosu, Kosu a dalších. Kromě toho má Karpathos vlastní letiště, které slouží zároveň vojákům, takže většina zájezdů sem je bez problémů leteckých.

Dalším nejznámějším střediskem je Lefkos. Je mnohem méně rušné než Pigadia, v podstatě jde o rybářskou vesnici s pár desítkami obyvatel, která se každé léto mění v turistické centrum. Jeho výhodou je několik nádherných pláží, ale platí, co jsme si už říkali dříve, nečekejte nazdobené promenády, neony a koktejly s barevnými brčky. Čekejte malinký přístav, několik taveren, pláž na kterou vrhají stín vzrostlé tamaryšky. Od hlavního města je to přes třicet kilometrů, takže na večerní výlety za zábavou to tady opravdu není.

Takže shrnutí: Karpathos je ostrov pro ty, kteří nemají problémy s pohybem, nevadí jim vítr a baví je poznávat, jak opravdu žijí Řekové na odlehlých místech své země.

 

Karpathos byl posledním ostrovem, který nám redaktorka Hana Charvátová představila ve svém seriálu "Putování po řeckých ostrovech". Věříme, že se vám putování s Hanou Charvátovou líbilo a že bylo pro mnohé z vás inspirací či hezkou vzpomínkou na vaši dovolenou.
Seriál o Řecku
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%