Francouz Paul Gauguin maloval
a také miloval tichomořský ráj

Francouz Paul Gauguin maloval
a také miloval tichomořský ráj

6. 6. 2013

Byl to samouk, kterého proslavily především malby exotických idylek a polynéských krásek. Kromě pohádkového světa tichomořských ostrovů s jejich rajskou přírodou a svéráznými tradicemi objevil pro moderní malířství také svět bretaňského lidového života a folkloru.

Slavný francouzský malíř, grafik a řezbář Paul Gauguin, který se narodil před 165 lety, 7. června 1848 v Paříži, se do dějin zapsal i jako první malíř, který obohatil západní umění příkladem primitivní kultury. Svou tvorbou výrazně ovlivnil novodobé umělecké směry, především secesi, fauvismus a expresionismus

Gauguinův život byl velmi pestrý. V sedmnácti letech se talentovaný umělec nechal najmout k námořnictvu, ve třiadvaceti dostal práci na burze a úspěšnými spekulacemi záhy získal značné jmění. O dva roky později se oženil a časem se mu narodilo pět dětí. V pětatřiceti však o veškerý majetek přišel, opustil civilní zaměstnání i rodinu a rozhodl se plně věnovat malování, které pro něj bylo dosud pouhým koníčkem.

Příliš se mu ale nedařilo, a tak si na živobytí vydělával i jako lepič plakátů, jednu dobu pracoval na stavbě Panamského průplavu. V roce 1891 se vydal hledat štěstí do míst, o nichž se domníval, že je tu „život lacinější, podnebí příznivější a lidé prostší a příjemnější“ – na Tahiti.

Po dvou letech se vrátil do Francie, kde ale vydržel pouhé dva roky. Poslední léta svého života strávil opět na Tahiti a na markézském ostrově Hiva-Oa, kde 8. května 1903 zemřel. Jak už to tak u některých bohémských umělců bývá, jeho konec urychlily alkohol a syfilis.

 

Závěr života v místě
postaveném bohy
Hiva-Oa je jeden 118 ostrovů Francouzské Polynésie v Oceánii, které jsou rozeseté po území velkém asi jako Evropa. Hiva-Oa, podle legendy „klenba pozemského domu postaveného bohy“, má 320 čtverečních kilometrů a zhruba dva tisíce obyvatel. Tvar ostrova se podobá mořskému koníkovi a po celém území se táhne od jihozápadu až po severovýchod pruh pohoří. Vysoké vrcholy hor Temetiu a Feani tvoří jakousi zeď kolem malého třpytivého přístavu Atuona, který je znám jako místo posledního odpočinku malíře Paula Gauguina a básníka a zpěváka Jacquese Brela. Hroby známých umělců leží na svahu hřbitova Calvaire s výhledem na zátoku. V Gauguinově muzeu jsou vystaveny předměty, které připomínají zdejší pobyt tohoto umělce, jakož i kopie jeho obrazů.

malíři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.