„Když na Medarda prší, 
špatně se zrno o žních suší“

„Když na Medarda prší,
špatně se zrno o žních suší“

7. 6. 2013

Byl to dobrotivý muž, široko daleko proslulý skvělými kázáními, asketickým životem a ochotou vždy pomáhat. Svatý Medard je uctívaný jako patron sedláků, vinařů, sládků a vězňů. Bývá také vzýván proti dešti při senoseči, za dobrou úrodu a coby pomocník při bolestech zubů, proti horečce a choromyslnosti. Je zobrazován jako biskup se třemi holubicemi nad hlavou, který vtiskuje stopu do kamene nebo rozdává almužnu, často s úsměvem na rtech.

Narodil se někdy kolem roku 473 v Salency u Noyonu na severu Francie v rodině zámožného šlechtice, v roce 505 přijal kněžské svěcení a poté působil jako kněz ve svém rodišti. Svému poslání se věnoval poctivě a obětavě, a proto není divu, že byl kolem roku 545 povolán na vermandoiský biskupský stolec. V následujícím roce pak své sídlo přemístil do opevněného města Nyonu. Ačkoliv byl v té době už kmetem, dosáhla pod jeho vedením do těch časů zanedbaná diecéze velkého rozkvětu. Kolem roku 560 tento přivětivý člověk zemřel.

Medardův svátek, který římskokatolická církev slaví 8. června, měl v dřívějších dobách velký význam při předpovědích počasí, především v selském kalendáři. Věřilo se, že „když tohoto dne prší, špatně se zrno o žních suší“ nebo že „Medardova kápě, čtyřicet dní kape“.

svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.