Antonín Baťa založil budoucí
impérium, ale zradilo ho zdraví

Antonín Baťa založil budoucí
impérium, ale zradilo ho zdraví

7. 6. 2013

Šéfem firmy, z níž se postupem času stalo světoznámé obuvnické impérium, byl průmyslník Antonín Baťa jen omezenou dobu. Společnost nesoucí název A. Baťa založil se svým mladším bratrem Tomášem a sestrou Annou na živnostenský list, který mu byl vystaven v září 1894. Sourozenci pocházeli z obuvnické rodiny a měli tak podnikání v krvi.

Po pár letech 120 zaměstnanců

Už v roce 1895, tedy rok po založení firmy, pro ně pracovalo deset dělníků v dílně a dalších čtyřicet ve svých domácnostech. V roce 1900 patřil zlínský obuvnický závod se svými 120 zaměstnanci mezi osm největších obuvnických továren v Čechách a na Moravě. Postupem času se ve firmě stále více prosazoval Tomáš a ta se v roce 1900 přejmenovala na T. & A. Baťa. Stala se z ní veřejná obchodní společnost a zisk se dělil v poměru 55 procent pro mladšího Tomáše a 45 procent pro Antonína.

O život ho připravila tuberkulóza

Starší z bratrů měl čím dál větší zdravotní problémy, býval často nemocný, a tak přenechal vedení firmy Tomášovi. Ještě za Antonínova života byl v továrně instalován první parní stroj, vzápětí přibyly další, a proto kvůli jejich údržbě vznikly v roce 1903 podnikové strojírny.

Je to 105 let, kdy den po svých 34. narozeninách, 8. června 1908, Antonín navzdory věškeré lékařské péči zemřel na souchotiny, jak se tehdy říkalo tuberkulóze. Po jeho smrti se Tomáš stal jediným majitelem společnosti, z níž díky svým organizačním a obchodním schopnostem vybudoval celosvětově působící koncern. Bratra přežil o 24 let a mohl žít déle – jenže 12. července 1932 tragicky zahynul v troskách svého letadla, které se zřítilo v husté mlze nedaleko Otrokovic. Bylo mu 56 let.

průmysl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.