Pirát z Karibiku Johnny Depp
miluje akci, šílenství i absint

Pirát z Karibiku Johnny Depp
miluje akci, šílenství i absint

9. 6. 2013

Pronikavý pohled, tenký knírek, indiánský původ a pověst divokého zpustlíka. Ano, to je slavný Johnny Depp. Od ostatních povrchních hollywoodských hezounků jej odlišuje inteligence a spolupráce se slovutnými režiséry typu Jima Jarmusche či Terryho Gilliama. Ale i zvláštní záliba v podivných rolích a charakterech. Na prahu kulaté padesátky, kterou slaví 9. června, jich má jedna z největších současných superstar na kontě hezkou řádku. Vskutku, velmi zajímavý chlapík.

Ve výběru jeho rolí rozhoduje moment překvapení a vzrušují ho "lidé, které společnost nepokládá za normální". Za part ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street z roku 2007 dostal Césara a také se s ním ocitl v nominacích na Oscara – stejně jako se snímkem Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003). Galerii jeho rolí však vévodí podivný umělý mládenec s nůžkami místo rukou ve Střihorukém Edwardovi (1990): „Ano, to byla story o smutném androidovi, jehož umělé srdce puklo díky lidem bez srdce,“ řekl krátce po natáčení Johny Depp.

Ten nejhorší režisér na světě

V komedii Ed Wood (1994) si zahrál "nejhoršího režiséra na světě" Edwarda Wooda, který v 50. letech natáčel pokleslé horory a sci-fi komedie. Divný western Mrtvý muž Jima Jarmusche (1995) zase začínal ve starém vagoně plném zvláštních existencí. V tomto snovém příběhu z Divokého západu Depp skutečně exceloval v postavě mladého účetního Williama Blakea.

Historku o indiánském bezdomovci, který prodá svůj život ďábelskému sadistovi (Marlon Brando), aby zachránil rodinu, Depp sám napsal a natočil v jediném režijním pokusu Bojovník (1997). Ten zaujal spíš námětem a hudbou Iggyho Popa.

Jeden čas si Johnny liboval v rolích osamělých lovců se složitou duší a bezbranným pohledem. Zatímco v Ospalé díře (1999) lovil bezhlavý vraždící přízrak a v Deváté bráně (1999) šel po stopách samotného Satana, ve snímku Z pekla (2001), který se točil i v Čechách, honí masového vraha Jacka Rozparovače. Sem patří i jeho potulný vůdce říčních cikánů Roux v kultovním filmu Čokoláda (2000).

Indián a Evropan: dobrá volba

John Christopher Depp má v sobě po předcích mix indiánské, irské a německé krve. Jeho matka pracovala jako servírka, otec byl inženýr a kvůli jeho zaměstnání se rodina musela často stěhovat. Narozen 9. června 1963, vyrůstal v rodině se čtyřmi sourozenci. Před ulicí, drogami a alkoholem ho spasila kytara, kterou objevil ve dvanácti. Na střední škole s rockovou kapelou The Kids se v roce 1983 usadil v Los Angeles. Živil se prodejem inkoustových per po telefonu: „To byly mé první herecké etudy,“ vzpomíná s úsměvem Depp.

Též se bleskově oženil s uměleckou maskérkou Lori Anne Alisonovou. Sice jen na dva roky, ale stihla ho představit Nicholasi Cageovi, jež mu nabídl roli ve slavném hororu Noční můra v Elm Street: „Byla to zajímavá role, vcucla mě postel,“ glosuje Depp. Následoval charakterní policista Tom Hanson v seriálu Jump Street 21. Vynesl mu slušné příjmy a vyrobil z něj idol mladých děvčátek.

Osudovou lásku potkal Johnny při natáčení Deváté brány s Romanem Polanským v Paříži. Za půvabnou Francouzkou Vanessou Paradisovou se přestěhoval do Francie. Mají spolu dceru Lily Rose Melody a syna Jacka. Vloni se však hvězdný pár rozešel.

Lásku k absintu není možné u osobitého Deppa pominout. Párkrát zaplnila stránky bulvárů, když protestujícího Johnnyho vyváděli z klubu v hodně nedobrém stavu. Nicméně, není to jen hvězdný hollywoodský herecký opilec – absint snoubí s vášní pro exotické brouky či starožitné lampy. Má rád román Kdo chytá v žitě J. D. Sallingera a miluje hlasy svých dětí.

A nejdůležitější v životě je podle něj: „Jít dopředu, být upřímný sám k sobě a kašlat na to, co si myslí ostatní.“

film Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.