Sezóna hradů a zámků začala,
návštěvníci získají nové pasy

Sezóna hradů a zámků začala,
návštěvníci získají nové pasy

2. 4. 2012

Dlouho očekávaná sezóna hradů a zámků je tady. Skvostné tuzemské památky, které co do počtu na obyvatele předčí na světě pouze Anglie a Francie, otevřely brány 31. března a prohlídky potrvají tradičně do konce října. Návštěvníci budou moci nově využít návštěvnické pasy a čekají je rovněž nová témata prohlídek. 

V dubnu bude tématem projektu Oživlých památek akce s názvem Jarní dobývání, v květnu Tajemství hradních kaplí, které vyvrcholí 1. června Nocí kostelů a kaplí. Červnové téma projektu ponese název V zahradách, červencovým a srpnovým tématem bude Letní milostná ladění. V září Dědictví antiky a v říjnu Ozvěny lesních rohů.

Přestože řada připravovaných projektů letos projde inovací, Národní památkový ústav (NPÚ) zvyšovat vstupné nebude. „Projekty Národního památkového ústavu letos projdou inovacemi a změnami. Chceme návštěvníkům přinášet vyšší komfort a standard našich služeb, ale ceny zůstanou stejné,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Elektronické karty

Změn dozná věrnostní návštěvnický program. Zatímco vloni sbírali návštěvníci na hradech a zámcích razítka, aby pak po pěti návštěvách získali šestou prohlídku zdarma, letos budou na pokladnách k dispozici plastové kartičky s čárkovým kódem. Za každou zakoupenou vstupenku získá návštěvník body na svůj elektronický účet. „Kartičky budou evidovat jednotlivé vstupy a po pěti návštěvách a registraci na webových stránkách www.pohadkovecesko.cz bude šestá návštěva zdarma,“ řekl náměstek NPÚ pro správu památkových objektů Petr Svoboda. Odměnou pro jednoho z vylosovaných návštěvníků s věrnostní kartičkou bude Knížecí den na zámku Lednice.

Do budoucna by měla kartička sloužit také jako předplatné na hrady a zámky nebo jako dárková poukázka nabitá na určitý počet vstupů. Vloni se věrnostního programu zúčastnilo 11 tisíc lidí.

Ve znamení Pernštejnů

Celý letošní rok bude po hradech a zámcích putovat výstava Poznej světové dědictví UNESCO. Vybrané objekty se také zapojí do projektu Rok Pernštejnů, jehož součástí bude na osm desítek akcí spojených s významným šlechtickým rodem. Ústřední akcí Pernštejnského roku bude velká výstava v Praze, která začne 2. května vernisáží ve zrekonstruovaném Salmovském paláci na Hradčanech. „Městský palác s relativně malými pokojíčky není klasický galerijní nebo muzejní prostor. My první patro paláce proměníme v renesanční zámek s dobovým mobiliářem,“ podotkl Svoboda.

Vloni navštívilo více než stovku českých a moravských hradů a zámků spravovaných NPÚ na čtyři miliony lidí. Tržby přesáhly 350 milionů korun. Největšímu zájmu turistů se těšily zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou.

hrady a zámky památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.