Petr Kostka: elegán ze staré školy,
který si svůj šálek čaje dobře vybírá

Petr Kostka: elegán ze staré školy,
který si svůj šálek čaje dobře vybírá

12. 6. 2013

Nedává rozhovory médiím, nechce se nechat fotit, popularita ho prý nebaví. Ano, elegán Petr Kostka je typickým hercem ze staré školy, který to nemá zapotřebí. Jenže – ač si to možná nechce přiznat – je nepřehlédnutelnou hvězdou především divadla, ale také filmu. Vzpomínáte si na inteligentní českou sci-fi  Zítra vstanu a opařím se čajem? Určitě ano. Pan Kostka slaví 11. června 75. narozeniny.

Což takhle dát si komedii

Pochází ze starého divadelního rodu, jehož kořeny sahají až do první poloviny 19. století. Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě na Vyšší hospodářské škole složil v roce 1957 úspěšně zkoušky na DAMU, studium ale nedokončil a v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských. Hrál v Národním divadle a Divadle Na Vinohradech. Celý život také spolupracuje s filmem, rozhlasem i televizí.

V prvních filmech Kostka hrál už na DAMU, ale definitivně se prosadil snímkem Vyšší princip (1960), kde hrál jednoho z popravených studentů. V následujících desetiletích patřil k nejpopulárnějším českým hercům. Jeho rejstřík je velmi široký. Sahá od psychologických dramat, přes dobrodružné filmy až ke komediím, které měl podle svých slov nejraději. Za všechny snad stačí jmenovat třeba zmíněný snímek Zítra vstanu a opařím se čajem? (1977) nebo Což takhle dát si špenát (1977).

Mám věk na to říci ne

V roce 1974 přešel do Národního divadla, kde hrál až do roku 1994. Poté působil v Divadle na Vinohradech. V roce 2003 se stal nositelem divadelní ceny Thálie. Řadu příležitostí dostal i v televizi. Hrál například v oblíbených seriálech Inženýrská odysea, Sanitka nebo Četnické humoresky.

Dnes nabízené příležitosti velmi pečlivě zvažuje. „Jako penzista vítám každou nabídku. Ale ve svém věku mám právo říct ne a vybírat si,“ řekl poté, co přijal nabídku Východočeského divadla v Pardubicích, kde nyní vystupuje jako soudní porotce ve hře Dvanáct rozhněvaných mužů.

První manželství, ze kterého zůstaly Petru Kostkovi dvě dcery, skončilo tragickou autonehodou jeho ženy Ingrid. Ovdovělý herec se poté oženil s kolegyní z Městských divadel pražských Carmen Mayerovou, která měla z prvního manželství také dceru. Spolu mají dalšín dceru Terezu, úspěšnou herečku a známou moderátorku.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.