Živý kalendář

Živý kalendář

13. 6. 2013

Zajímá Vás původ Vašeho jména? Můžete se podívat do „Živého kalendáře“, kde zjistíte jak původ jména, tak i ostatní zajímavosti.

Slovanská jména – většina jmen se skládá ze dvou slov, z nichž jedno je obvykle zpodstatnělé sloveso (těšit, klát, vítat, slavit) a druhé nějaké podstatné jméno, či zájmeno, které naznačuje, co s ním ten dotyčný dělá (například Vladislav – Slaví (oslavuje) vládu, Vojtěch – Těší (utěšuje) voj (míněno bojovný), Bořivoj – Boří voj). Některá jsou naopak jen s jedním základem jako Neklan, Měšek či Krok. U žen je to ale horší, protože se jich zachovalo méně, ale i tam nejdeme podle stejného pravidla třeba Drahomíru či Božetěchu.

Hebrejské jméno je takové jméno, které má původ z hebrejštiny. Hebrejská jména jsou často používána lidmi žijícmi v židovském nebo křesťanském světě, ale řada z nich byla adaptována pro potřeby arabštiny v islámském světě, což se týká především biblických jmen uvedených v Koránu.

Ne všechna hebrejská jména jsou ovšem čistě hebrejská v původu. Některá jména mohou být vypůjčena z jiných jazyků od časů starověku, například z egyptštiny, aramejštiny nebo perštiny. Podívejte se.

http://krestni-jmena.cz/vyznam/

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.